Podivné rostliny s kaudexy a pachykauly

nová kniha Jana Gratiase


Kniha je určena čtenářům žijícím ve Střední Evropě, pro které jsou exotické všechny rostlinné druhy tropů a subtropů, neschopné přežít naši zimu ve volné přírodě. Zabývá se skupinou rostlin se specifickými zásobními orgány, které jsou známé pod názvy kaudex a pachykaul. Oba tyto pojmy jsou podrobně vysvětleny a spolu s obecně platnými pěstitelskými postupy jsou uvedeny v úvodní části knihy.

Těžištěm celé publikace jsou však botanicko pěstitelské charakteristiky více jak dvou stovek druhů rostlin z několika desítek čeledí a rodů. Pro snadnou orientaci jsou rostliny tříděny podle jmen rodů a druhů, nikoliv podle čeledí. Převažují sukulenty, v několika případech jsou představeny druhy se zásobní hlízou nebo cibulí. Velký význam je kladen na shrnutí dosavadních pěstitelských zkušeností s pěstováním těchto opravdu podivných rostlin. Více jak 130 druhů je vyobrazeno fotografiemi v barevné příloze a perokresbami v rámci textu, podrobný rejstřík zahrnuje i synonyma.

Podivné rostliny mají 160 stran plus 32 stran barevné přílohy, 31 kusů pérovek jako součásti textu kreslila dcera Jana, jinak jsem dělal vše sám a je to výsledek mého tříletého snažení.

ISBN 80-209-0345-6
EAN 978-80-209-0345-7

Doporučená maloobchodní cena je 195 Kč v četně DPH.


Mgr. Jan Gratias
e-mail: gratias@tiscali.cz  
 

(C)

zpět