Debata po netu


Letošní zima nám dala zabrat, a ztráty na venku zimujících kytkách byly rozhodně větší, než jsme byli zvyklí tolerovat v předchozích letech. A možná že níže vytištěná korespondence leckoho poinformuje více, něž pěstitelsko – poradně zaměřený článek:


Ahoj Pavle,
tak jsem letos přes zimu nechal pár kaktusů venku, v zakrytém skleněném pařeništi, nechal jsem odkrytou jen polovinu zadního dílu, aby proudil vzduch. Měřil jsem celou zimu teplotu, kaktusy stály na polystyrenových deskách. Chráněny před větrem. Minimální teplota byla dosažena za zimu několikrát, a to minus 15 st. Z těch , co to nevydržely a prokazatelně zmrzly jmenuji:

  • fitchi HK 1277 (od tebe s poznámkou do minus 18)

  • fitchi 861 (mají honičku, ale možná to ještě vydejchaj, rozhodně nevypadají nejlépe

  • coccineus - velká rostlina neurčitého původu

  • fendleri SB 187

  • apachensis BW 74 Fish Creek (ten od tebe s poznámkou mrazuvzdorný)

Ostatní přežily v pohodě: triglochid, inermis, reichenbachii, (i SB 387!) chloranthus SB 506, coccineus - (např SB 243 aj.) viridiflorus, fendleri 134 aj.

Chci tím jenom říci, že i v kaktusaření je zřejmě mnoho mýtů, které je třeba odstranit. Vyzkoušet a jasně doporučit ano nebo ne, a za jakých podmínek.

Nejvíce líto je mi po těch fitchii HK 1277. Jsou od tebe, už to byly pěkné rostliny a dosud ještě nekvetly. Kdybys je náhodou měl navíc, nikde jsem je nabízet, ani semena neviděl, tak bych byl za dva exempláře moc rád.

Díky Sváťa


No jo, Sváťo, je to svízel.
Já sem letos taky pohřbil neúměrně mnoho kytek - který normálně přežívaly - informace typu: - 18°C - je informací, na kolik mohou klesat teploty na lokalitě, asi je to jiný stav, než dlouhodobých -15°C u nás. No - na ty fitchii se musím podívat - to víš, v té spoustě se prostě neorientuju ani v sezóně, natož nyní, kdy je všechno přeházený.... rozhodně však dospělé kytky mám a pokvetou.

Vyzkoušet a doporučit mrazuvzdornost - to asi nejde, kytky, který dříve přežily bez poškození více než - 20° nárazově, mi letos nepřežily - i když nejnižší teploty těchto hodnot nedosahovaly.

A tak se měj a raduj se z těch, co přežily - zdar - pp.


No, budeš mít pravdu. Poklesy teplot je jiná věc než vytrvalý mráz, který letos panoval. Z těch ostatních se raduju a jak. Některé už jsem trochu zalil, už od března jsou nepokojný a probouzej se. Na tom se dá asi vysledovat, kteří jsou to ti největší otužilci a chtěli by vodu už na začátku března, protože potřebují růst. Myslím si, že v tom je asi i tajemství kvetení, některé pozdě probuzené kytky, vynesené z garáže až v polovině dubna už asi kvést nebudou. Výsevy jsou už zalité a nápadně zvětšují svůj objem. Úplně jim stačí, když v noci přitápím na 8 st. a přes den, co slunce ohřeje. Mám pro tebe ty apače (Trail). O Velikonocích už dám vodu z vrchu všem echinocereusům a uvidím.

I tobě přeji mnoho radosti nad nacucanými a květy obalenými pichláči. 

Sváťa

 


Pavel Pavlíčel
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět