Zkušenosti s klíčením starých semen


Výzva k čtenářům – máte také nějaké zkušenosti s klíčením starých semen? 

Například – pokud mohu i já se svou troškou – 10 let stará semena (uskladněná v lednici) Geohintonia mexicana klíčí i dnes „jak z praku“. Klíčivost nijak nekolísá, takže to vypadá, že situace se nebude měnit ani v dalších letech. 

No – vložím si do počítače puntík, aby mi v roce 2016 zasvítil s upozorněním, že by se zkouška měla zopakovat a o výsledek se v těchto novinách budeme moci podělit. Snad tu ještě budu já, noviny i ta semena. No – měl bych držet, vždyť ve stejném roce bych se rád ucházel o ocenění Zlatým Albertem. To mi bude 70, takže snad už budu dostatečně zasloužilý :-)

A tohle je první vlaštovka, dopis, který mne vlastně k tomuto tématu přivedl:

... Na ta stará katalogová čísla jsem se ptal protože jsem po X letech vysel stará semena, která různě přežívala nejprve v lednici, než mne manželka vypakovala a potom při pokojové teplotě kdesi zasutá, než jsem na ně narazil při debordelizaci v souvislosti s odchodem do důchodu a úpravou pokoje. Bylo mi líto je vyhodit rovnou a tak jsem je vysel pod zářivky. K mému překvapení některé echinocereusy ještě slušně klíčí - hybrid Graeser 42 a E. arizonicus úplně super, slušně klíčí grandis, palmeri, pulchellus. Neklíčí knipelianus, subinermis, chloranthus 850.2 a další. Klíčí dobře P. nivosa zato candida ani ťuk. Nechytají se vůbec rebucie (vlastní semena) ani gymnokalycia a notokaktusy.  Docela by mne zajímalo, kdy jsem u Vás naposled objednával. To muselo být minimálně 10 ale spíše 12 - 15 let, protože v té době jsem přešel k práci, kde už na kaktusy nezbývalo času. Takže stejně stará musí být i ta semena.

Mějte se pěkně a hodně zdaru.
J. V.

 


 

(C)

zpět