URČI a VYHRAJ


Vážení přátelé, 
vím, že podobných rubrik jako je tato již bylo více. Nicméně si myslím, že je nutno se k tomuto tématu stále vracet. Už pro naše „mladší” kolegy.

Pokud se podíváte kolem sebe, tak si uvědomíme jak se změnila diskuse o těch našich „kytkách”. Články v naší odborné i klubové literatuře jsou čím dál akademičtější a odbornější a pro začínající kaktusáře se pro něj potřebných praktických informací je poskromnu.

Alespoň já to tak vidím. Myslím si, že jedním z problémů nejednoho přítele je určit jméno některé rostlin které má ve sbírce. Dnes, kdy je možné poměrně bez problémů pořídit digitální fotografii našich rostlin můžeme je poměrně jednoduše zveřejňovat.

Aby bylo možné fotografie nepopsaných rostlin v naší rubrice uveřejnit, je nutno, aby splňovaly alespoň základní kritéria:

  • rostlina musí být vyobrazena tak, aby bylo vidět podstatnou část.
  • osvětlení nesmí zkreslovat skutečné zbarvení epiedmis a květů
  • snímek musí být správně zaostřen
  • rostliny fotíme pokud možno v květu, minimálně květuschopné

Je nám jasné, že těch co budou chtít určovat rostliny bude podstatně méně, než těch co budou posílat svá fota, proto jsme se rozhodli ve spolupráci s firmou Chrudimský kaktusář odměnit nejaktivnější z nás, kteří se zapojí do určování. Jako cena byla zvolena prémie ve výši 100 Kč a to na volný odběr zboří ve výše jmenované firmě a to vždy po každém kole.

Jako první tři neurčené rostliny uveřejňujeme tyto snímky:

Snímek A1

 

Snímek A2

 

Snímek A2

Celkem budeme mít 6 dílů a proto vyzýváme všechny, kteří mají zájem o určení svých rostlin, zašlete jejich digitální snímky na e-mailovou adresu cacti@email.cz. Na této adrese také budou další díly z Vašich snímků připravovány, a zde budou také vybíráni účastníci soutěže pro určení odměn – výherce bude vždy v dalším díle zveřejněn a jeho výběr zde bude zdůvodněn.


Miloš Sobota
Trhové Dušníky
 

(C)

zpět