Oploceným Mexikem (32)


Jen o pár kilometrů dál u ranče Santa Ana jsme před čtyřmi lety hledali Echinofossulocactus coptonogonus. Marně.

Echinocereus pulchelus var. weinbergerii

Prolézáme plotem ranče. Nad námi trčí skalnatý kopec s dřevěným křížem omotaným bílým plátnem. Na svahu kopce roste malá háčkovitá mammillarie. Některé rostliny mají žluté ostny, některé červené. Na temeni se objevuje žlutě kvetoucí Echinofossulocactus zacatecasensis.

Kristátní mamilárie, Santa Ana, Zacatecas

Scházíme dolů a míjíme nádrž na vodu a ohradu pro dobytek. Pod ní nalézáme Echinocereus pulchelus var. weinbergerii. Nahoře na kopci bylo pár rostlinek tak do pěti centimetrů v průměru. Tady jsou staří otcové, protože největší z nich mají patnáct centimetrů. Stejně velké i větší jsou zelené mammillarie. Nacházím kristátu, která má třicet centimetrů průměr.

Coryphantha guerkeana, Santa Ana, Zacatecas

Skvělé jsou i rostliny Coryphantha guerkeana. Malé semenáče připomínají spíše difficilis, ale větší jsou již jasně guerkeány.

Najednou ubylo světla a přibyly první kapky deště. Cestou k autu zakopáváme o skvělé rotliny coptonogonusů. Velké, čisté, nádherné. Jen se již nedá fotit. Ostnatý plot přímo proskakujeme, a když Japončík poskočí směrem k Fresnillu, leje a leje.

Dřívější stálá kontrola policie nad Fresnillem zmizela. Bloudíme městem a hledáme nějaký větší obchod s potravinami. Projíždíme tři náměstí v centru, kde jsou kostely a historické budovy. Kanalizace pro dešťovou vodu neexistuje. Ta si razí cestu opuštěnými ulicemi. Některé obchody chrání jen práh mezi dveřmi, někde se již vymetá. Ulice se podobají řečištím. Na některých místech vznikají rozsáhlá jezera.

Okolí centra je křivolaké a neuspořádané. Jak podotýká Pavel, stavěli to na šířku dvou jezdců na koni. V jedné takové uličce se objeví obchod s vínem a lihovinami. Kupujeme cananas. Bebida alkoholica destilada. Má to 28% alkoholu, je to v plastu, obsah 960 ml a stojí 12 peso. Výborná ústní voda a skvělé uspávadlo.

Cestou z centra narážíme na kuřecí restauraci. Pollo ve všech podobách. Ani nevím kdo to navrhnul, ale všichni to schválili. Sedíme uvnitř, hlavně v suchu, píšeme deníky a čekáme čím se pochlubí kuchař.

Dostáváme každý půlku kuřete a k tomu tříbarevnou rýži. Bílou, červenou a zelenou. Salza, cibule naložená jako slanečci, zelí pokapané citronem, okurka, tortilly. A samozřejmě cerveza. Mucho bueno.

Za tmy opouštíme město směrem na západ, k Valparaíso.

pokračování příště…

 


Vladimír Basovník
e-mail: bavl@centrum.cz
 
 

(C)

zpět