Ještě k „Zabavení 
pašovaných rostlin v Polsku”


Zpráva problesknuvší v polovině prosince roku 2005 o odhalení 800 kaktusů pašovaných přes Polsko českým kaktusářem (kaktusáři), jako by patřila spíše do období poloviny minulého století než do současnosti. Je naprosto zarážející, že někdo je schopen v současné „ochranářsky” vypjaté době převážet takové množství divokých rostlin. To je příklad neskutečného a bezohledného šlendriánství, protože tyto skandály ještě více očerňují české pěstitele, chovatele potažmo cestovatele, kteří pochopili, že takovéto zlotřilství se jednoduše a prostě nesmí konat. Je zakázané! 

Pravda - je zakázané vzít si z přírody třeba jen jeden kaktus bez povolení, je zakázané odlomit plod plný semen, je zakázané odvézt tři hlízky orchidejí – ovšem v tomto případě konání všech těch nadšenců rozumím a umím jej oddělit. Nikdy bych nehřímal, pokud bych se dozvěděl, že byl někdo popotahován za to, že u něj našli sáček se semeny nebo pár odnoží.

Tak jako existovala exkomunikace - nejpřísnější trest odlučující postiženého od účastenství na svátostech (vyobcování z církve), mělo by v tomto případě dojít také k exemplárnímu postoji Společnosti resp. jednotlivých členů. Určitě to nemyslím jako fanatický inkvizitor nebo strůjce politických procesů z padesátých let. Je však potřeba dát svůj nesouhlas najevo konečně nahlas a říct – tady u stolu sedí fajn kamarádi, kaktusáři - nemohl by sis odsednout?


dr. Libor Kunte
kuntelibor@volny.cz

 

(C)

zpět