Oploceným Mexikem (31)


Spouštíme se terraserií dolů. Jakoby se rozednívalo. Opatrně přejíždím vrostlé šutry v cestě. Mám na paměti proraženou pneumatiku v kufru. Projíždíme vesnicí San Francisco Javier de Cajas. Nic zvláštního. Jen okolí zdobínakupené bochníkovité skály, načervenalé barvy.

Nádhera Duranga

Čím níž, tím světleji, až nás zalije slunce. Slunečná nálada nám nevydrží dlouho. Na příjezdu k silnici číslo 45 nás staví policie. Vyhání nás z auta a vše, co se nachází vevnitř, nám vyskládávají na křižovatce na silnici. Zkouška nervů.

Mladíci v uniformách se snaží něco najít, aby byli pochváleni. Jejich šéf, s patřičnými černými brýlemi stojí opodál. Pavel si jej bere na přetřes. Hustí do něj, že jsme turisti z Čech, fotíme přírodu a města Mexika.

Na silnici se objevila metrová šnůra flašek od piva. Pavel něco vysvětluje, že to pijeme až večer, ne během jízdy.

Mexické zátiší

“Cerveza, nó problema,” říká šéf.
“A tequila,” ozve se Luboš.
“Tequila, nó problema, problema está drogas i armas.”
Takže problémem jsou drogy a zbraně.

Zatím jeden z mladíků vytáhl sáčky, ve kterých jsem měl nějaké šutry pro kamarádova syna, který studuje baňskou v Ostravě. Celý se rozzářil.

“Estos mineralos,” říkám.
“Sí?”
Mladík vrací sáčky do kufru. Šéfem to nehne.

Za chvíli vytahuje sáčky se semeny. Čichá k tomu a již se cítí povýšený. Jsou to semene akácií, borovic, kaktusů, sukulentů.

“Estos siementos las plantas,” říkám.
“Sí?” Posmutní.
Šéf se ani nehne, takže to vrací, kde to našel.

Najednou šéfa zaujme GPS položená na palubní desce. Pavel mu vysvětluje k čemu to je, a že je to velmi drahé a máme to zapůjčené. Ta hračka jej tak zaujala, že nám sdělil své jméno a poradil, ať u další kontroly, která je jen dva kilometry dále, se odvoláme na něj, že nás osobně kontroloval. A fungovalo to.

Pokračujeme na jih směrem na Durango. Malou zastávku na místě, kde roste Mammillaria gasseriana, nám kazí urputný déšť. Jen ji nalezneme a uděláme pár snímků, valí se na nás spousty vody. 

Mammillaria gasseriana, Las Animas, Durango

Ještě při běhu k autu potkávám Echinocactus horizonthalonius, na zdvořilosti však není čas. Chrlení vody neustává. Míjíme Durango a po nějakých dvou stech kilometrech zastavujeme u pámátníku obratníku Raka v podobě zeměkoule. Když jsme zde byli před čtyřmi lety byl červený, pokrytý nápisy od sprejerů. Teď je béžový, pokrytý kulturními nápisy. Bordel kolem zůstal stejný.

 

pokračování příště…

 


Vladimír Basovník
e-mail: bavl@centrum.cz
 
 

(C)

zpět