Kaktus, který měl kliku


Kamarádka Vlasta má velkou zahradu, zelené ruce a pěstuje snad všechno: zeleninu, okrasné keře, skalničky, trvalky, slepice, letničky, králíky, cibuloviny, psa, pokojové květiny, jiřiny, manžela, růže, kočku, balkónové květiny, yuccu, agáve... vlastně všechno kromě kaktusů. Říká, že s kaktusy nelze plošně zkrášlit pozemek. No jo, to je fakt. Ale jeden kaktus přece jenom má už pěknou řádku let. A dostal se k nim poněkud kuriozním způsobem:

Jejich dcera s přítelem se vraceli z letní dovolené. Na dálnici v Rakousku v dálce před nimi jelo nákladní auto. Náhle zpod jeho plachty za jízdy vypadlo cosi kulatého světlezeleného a roztančilo se na vozovce. Když k tomu dojeli, ohromeně zírali na velký krásný kaktus o průměru asi 30 cm. Jeho květináč se pádem rozbil a zemina vysypala, ale kaktus sám byl jako zázrakem poškozen jen trochu - nalomené trny na nevelké plošce nad krčkem. Co teď ? Náklaďák už mizel v dáli, do stíhacího závodu se nechtěli pouštět. Nález tedy zabalili do deky, uložili do auta a bez problémů převezli přes hranice do Čech. Doma jej pak předali mámě.

Vlasta se přišla poradit ohledně pěstování. Rostlinu jsem důležitě určila jako Echinocactus grusonii. Rady jsem ochotně poskytla s vědomím spoluodpovědnosti za jeho budoucnost. Ale upozornila jsem také na to, že kaktus si v tomto věku už nemusí zvyknout na jiné životní podmínky, tudíž ani při dobré péči u nás dlouho vydržet.

Grusonek dostává vše, co potřebuje. V sezoně trůní ve skleníku ve společnosti užitkové zeleniny a všelijakých řízkovanců, občas přestříknut vodou z hadice. V zimě hybernuje v chladné prosvětlené předsíni se spoustou jiných rostlin. Nožičky má v běžně prodávaném kaktusovém substrátu ve velmi ploché misce. Je pravidelně po dvou letech přesazován do přiměřeně větší úplně malé ploché misky s čerstvou zeminou.

Moje temné věštby se vůbec nevyplnily. Ten pašák přímo kyne před očima. Když porovnám jeho přírůstky s mým vlastním grusonkem, mohu jen závistivě skřípat zubama. Stopy po někdejším úrazu najde na něm jen ten, kdo ví, kde hledat. A už připouštím, že tento kousek jednou vykvete. Objem už na to má a vypadá šťastně.

Přeji grusonovi paní Vlasty ještě mnoho a mnoho let krásného života. Kéž by podobný osud potkal všechny kaktusy ztracené, osiřelé, vybagrované jménem civilizace, sprostě ukradené a úředně zabavené!


Eva Vacková
 

(C)

zpět