Zná někdo jméno?


Vážení přátelé,
jsem vášnivým pěstitelem kaktusů a zároveň pravidelným čtenářem internetových novin. V loňském roce jsem si konečně pořídil alespoň malý skleník, kde se mi kaktusy báječně daří. Vzhledem k omezeným rozměrům skleníku jsem se ve svých pěstitelských snahách trochu specializoval a to na mamilárie a echinocereusy. Třetím rodem, kterému nemohu odolat jsou ferokaktusy a to přesto, že jde o rostliny značně rozměrné. Pěstuji již asi 25 druhů tohoto rodu, řada z nich je z pěstíren na Kanárských ostrovech. Získávám je od Ing. Heřtuse, který dováží báječné rostliny ze zahraničních pěstíren. Všechny rostliny se mi nádherně daří, vytrnění je i v našich zeměpisných podmínkách mohutné a barevné.

Proč Vám ale vlastně píšu. Letos jsem u Ing. Heřtuse zakoupil ferokaktus, u kterého si nevím rady s určením druhového jména. V příloze posílám vlastní fotografii této rostliny, která byla označena jako Ferocactus viscainensis. Vzhledem k tomu, že mi toto druhové jméno nebylo známé, a že při pěstování kaktusů vše pečlivě studuji, pídil jsem se po tomto druhovém označení v odborné literatuře i na internetových stránkách tuzemských i zahraničních. Zjistil jsem, že pouze u druhu F. peninsulae je uváděna varieta viscainensis, která se snad liší menší velikostí vzrůstu těla i trnů. Je to ale rostlina zcela odlišná tvarem těla a tvarem i barvou trnů. Moje rostlina je snad vzdáleně podobná F. histrix, ale tvar těla je výrazně plošší, počet žeber značně větší a i trny jsou v celé délce jasně žluté, zatímco F. histrix je má většinou částečně tmavé (a to jsem si vědom značné proměnlivosti rostlin v rámci jednoho druhu).

Svůj problém jsem konzultoval se svým kamarádem Ing.Petrem Lindnerem a nedospěli jsme k určení druhu. Všimnul jsem si, že ve svých internetových novinách občas uveřejňujete i amatérské názory resp. prezentujete fotografie rostlin, u kterých jste i Vy nebo některý z dalších odborníků na pochybách, o jaký druh se jedná. Proto jsem si dovolil Vám napsat a poslat fotografii. Pokud usoudíte, že můj příspěvek je zajímavý a zaslouží si zveřejnění (samozřejmě v příp.úpravě dle Vašeho úsudku) včetně fotografie, tak ho dávám k dispozici.


Přeji Vám hodně úspěchů v činnosti Vaší firmy i v soukromém životě.
S pozdravem
MUDr. Miroslav Slavík;
miroslav.slavik@hygpraha.cz

 

(C)

zpět