Výstava KK Všetaty 2005


Výstavu kaktusů a sukulentů pořádal Klub kaktusářů Všetaty v době od 17. do 19. června 2005 v Domě dětí a mládeže v Neratovicích od 8, 00 do 18,00 hod. Protože jsem na výstavě tohoto klubu ještě nikdy nebyl, byl jsem zvědav na její úroveň, čekal jsem spíše nějakou menší výstavu, co do prostoru i do počtu kytek.

Když bych nechtěl konstatovat trvalou pravdu, totiž, že já bloudím vždycky a všude, tak bych mohl toto tvrzení zúžit na absolutní pravdu, totiž, že v Neratovicích bloudím vždycky a vždycky skončím u Spolany, kolem níž pak dojedu k cíli. Ani tentokrát to nebylo jiné. Zastavil jsem u osaměle sedícího pána v zahrádce hospody a ten nás kolem ohrady Spolany nasměroval k Domu mládeže, který je kousek zřejmě od středu města, každopádně je v blízkosti veliké parkoviště, kde lze dobře zaparkovat a pár kroků k Domu mládeže dojít.

Při vstupu bylo zřejmé, že v tomto domě se odehrávají nejrůznější aktivity. Když jsem nahlédl do prvních otevřených dveří, myslel jsem, že je to nějaké rozhlasové studium, ani dnes si nejsem jist, co to bylo, možná nějaká počítačová učebna, ale hned vedle byl vstup do velikého sálu, určeného zřejmě pro hudební či jiné produkce, s podiem a bezvadně upravenými parketami. Každopádně jsem byl velikostí sálu překvapen a vzápětí i počtem rostlin na stolech kolem celé místnosti i ve středu.

Po zaplacení vstupného, jsem se již vnořil do zkoumání rostlin. Na jedné straně byly rostliny sice menší, ale zase v tak velkém rodovém a druhovém složení, že mě to udivilo. Na podiu zase byly nádherné sukulenty, uprostřed i u okna rostliny veliké a výstavní. Nakonec pak hodně rozsáhlá byla i prodejní část před zrcadly.

Zvláštností této výstavy bylo, že jsem nikdy úplně přesně nerozlišil, kdy se jedná o pořadatele a kdy o návštěvníky, u vstupu se rozrůstal a zase zmenšoval chumel lidí přátelsky hovořících a rozcházeních se k prohlídce. Ti pořadatelé, kteří však byli u pokladny i prodeje a tedy identifikovatelní, byli bezvadní, nechali člověka v klidu, naopak, a to zbytečně, odcházeli z míst, kde jsem chtěl fotit. I když jsme výstavu navštívili v pátek po 17. hodině a byli jsme zde téměř do konce provozní doby, přece jen sem noví lidé přicházeli a prázdno zde určitě nebylo.

Velmi se mi líbila prodejní část, kde bylo jednak hodně rostlin, jednak velmi levných, zvláště u sukulentů i druhy, které ani moje manželka neměla. A prostor a klid na vybírání, velmi ochotní prodávající neskrblící informací o rostlině, způsobu pěstování atd.

Musím říci, že jsem byl touhle výstavou zaskočen, jednak velikým světlým sálem, jednak množstvím exponátů a skutečně výstavní úrovní některých velkých kaktusů, ale i velmi dobrou organizací a celkově bezvadnou atmosférou. Jeli jsem odsud do sbírky pana Pokorného do Kostelce nad Labem, a když jsem mu říkal, že jsem o téhle všetatské organizaci ani nevěděl a jak mají pěknou výstavu, kdežto jejich (tj. ta, kde je pan Pokorný členem) obrovská organizace čelákovická, že výstavu nedělá, jen se usmál a řekl, že se tam půjde podívat, že některé lidi z toho spolku zná, a že to může být opravdu pěkné. To já mohu potvrdit a pokud to jen trochu půjde, tak přijedu za rok zase.


JUDr. Milan Holeyšovský
Holy.mn@seznam.cz
 

 
 

(C)

zpět