Violeta Pazourová - 80 let


Ve shonu intenzivního života si málem ani nepovšimneme, že někdo z našich přátel má nějaké výročí. Zvláště, když jde o osobu jejíž životní elán nás nechává na pochybách, zda jde skutečně o výročí tak významné – 5. ledna 2006 se paní Violeta Pazourová – v kruhu svých přátel oslovovaná jako Leta – dožívá osmdesátých narozenin. Je to k neuvěření, když si vzpomenu, jak ještě nedávno s velkým elánem a neutuchající dobrou náladou pomáhala při instalaci klubových výstav v Botanické zahradě. Dnes jí bohužel v této činnosti brání vážná choroba, ale svou zahrádku a své miláčky opečovává dosud.

Ke kaktusaření ji dovedl bývalý dlouholetý předseda klubu pan Ing. Miroslav Voldán v roce 1970. Pichlaví kamarádi ji uchvátily a protože je to žena se “zelenou krví i rukama”, její sbírka se začala úspěšně rozrůstat. Asi před dvaceti lety svůj zájem zaměřila na mrazuvzdorné kaktusy. Ty jsou stále ústředním motivem jejího zájmu. V poslední době svůj zájem i lásku rozšířila ještě na “Afričánky”, jak s oblibou říká drobným konofytům, lithopsům a ostatním malým rostlinám, které se stále více usazují v její sbírce a podzimními květy prodlužují radost z pěstování.

Milá Leto, přejeme Ti všichni, nadšenci a obdivovatelé pichlavé krásy, k Tvému výročí hodně radosti, pěstitelských úspěchů a pokud je to možné i optimismu. Zároveň Ti chceme poděkovat za vše, co jsi pro klub udělala. 


Heda Ernestová
 
 

(C)

zpět