Výstava v Roudnici nad Labem 2005


Klub kaktusářů Roudnice nad Labem pořádal výstavu ve svém sídelním městě ve dnech 14. až 17. června 2005 v Domě dětí Trend. Vstupné bylo trochu raritou, byť velmi sympatickou, dospělí 5 Kč a děti 2 Kč. Parkování bylo v pozdním odpoledni sice bez problémů, ale aut bylo kolem dost, jak si rodiče jezdili pro děti do okolních škol.

Místnost pro výstavu byla prostorná a světlá, pro výstavní účely určitě velmi vhodná. Výstava byla rozdělena podle území výskytu rostlin a byly soustředěny vždy určité rody z dané oblasti. Z hlediska naučného hodnotila manželka tuto výstavu jako snad nejlepší, neboť jsme s sebou měli děti z kaktusářského kroužku a manželka hleděla i na stránku jejich kaktusářského vzdělávání.

Kromě toho zde měli svoji expozici začínající kaktusáři, což bylo pro “naše” děti velmi inspirující. Bylo k dispozici kolo štěstí k zatočení za 2 Kč a velmi zajímavá byla expozice sukulentů a pokojových bonsají, tipoval bych, že zde určitě sehrál roli i na výstavě osobně přítomný pan Gratias. Velice mě zaujala expozice kaktusů vysetá z originálních semen z Mexika tuším v roce 1976. Rostliny tohoto věku byly skutečně velmi důstojné a krásné. Ovšem nejvíce se mi líbila expozice neoporterií s nádherně vybarvených vytrněním, ale byly k vidění k jiné krásné, mnohdy i kvetoucí kaktusy.

 

Rostlin ke koupi bylo dost a byly i velmi levné, takže i děti si vybraly. Mám odsud velmi pěkný zážitek – z našeho kroužku se odstěhovali dva bratři s tátou právě do Roudnice a tak jsme si s nimi sjednali na výstavě schůzku a přivezli jsme jim tři kamarády z kroužku. Setkání dětí bylo celkem dojemné, ale pak u nákupu, když tihle dva bratři postižení kvůli autonehodě rodinnou tragédií se nechystali nic nakupovat, byli obdarováni jedním k organizátorů každý dvěma kaktusy. S tím co dostali ode mě, byli toho dne docela šťastní. Mě však oslovila lidskost a laskavost onoho mně neznámého kaktusáře organizátora, který nemohl nic vědět z toho, co jsem zde napsal, ale vycítil nějakým lidským instinktem potřebu zachovat se citlivě a krásně. Takže díky.

Obecně organizátoři byli velmi příjemní a k dětem trpěliví. Výběr totiž trval docela dlouho a navíc si děti nechaly dopsat důsledně popisky s názvy. Nepoučeným návštěvníkům se dostalo klidného a kvalifikovaného vysvětlení o pěstování, takže atmosféra byla hodně přátelská.

 

I když se výstavy v Roudnici konají ve všední dny a bylo již pozdní odpoledne, navíc pršelo, přece zde bylo návštěvníků v určitou chvíli celkem dost, ale díky slušnému prostoru se vše zvládalo bez problémů. Z rozhovoru jsme zjistili, že během dne zde byly i školní výpravy.

Co říci na závěr. Byla to pěkná výstava, krásné kytky a příjemní organizátoři.
Výstavu v Roudnici nad Labem mohu jen doporučit.


JUDr. Milan Holeyšovský
Holy.mn@seznam.cz
 

 
 

(C)

zpět