Oploceným Mexikem (30)


Máme zájem o svatou terezu, neboli Mammillarii theresae. Míříme na Paso Coneto. Silnice na Coneto de Comoforo je zpočátku celkem slušná. 

Paso Coneto - velmi frekventovaná dálnice

Pak je z ní japonská dálnice sama-jama. Kličkuji mezi dírami. Domorodci to dělají také, takže se občas potkáváme proti sobě. Stačí mávnutí a úsměv, vyhneme si a kličkujeme dál. Skály kolem jsou zelené, porostlé lišejníkem.

Pár kilometrů a jsme na šotolině plné vyčnívajících kamenů. Občas musím odlehčit od kolegů, abych přeskákal nepříjemné stupačky. I tak prorážíme pneumatiku. Rychle všechno ven z kufru do trávy a měníme kolo. Za tu krátkou chvíli nás míjí dvě auta usměvavých domorodců. Na to, kolik tudy jezdí aut, je cesta špatnější než špatná.

Skvělá cesta k Paso Coneto

Popotáhneme jen o pár desítek metrů nahoru. Zajíždím na rovný travnatý plácek vedle cesty. Ta zahýbá doprava a stoupá ještě nějakých dvě stě metrů do sedla.

Pavel s GPS v ruce ukazuje směr. V ruce s coronou familiar vyrážíme za ním. Světla rapidně ubývá, navíc je vlhko jak v prádelně. Foťáky necháváme v autě.

“Tak tady, v okruhu třiceti metrů jich musí být celé hejno.”

My s Lubošem věříme a s hlavama skloněnýma nad vlhký terén připomínáme cvičené čokly.

Objevuje se Mammillaria longiflora se žlutým i červeným otrněním. Hezký Echinocereus polyacanthus, zajímavý Echinoffossulocactus, ale Tereza nikde. Buď kecá GPS nebo jsme my slepí. Stráň, kterou se pohybujeme připomíná Krakonošovu zahrádku. Všude hodně zeleně, byliny, které neznáme a právě kvetou, hodně mechu a lišejníků.

Okolí je velmi fotogenické, ale počasí nepřeje. Začíná pršet a rychle ubývá světla. Nocleh chystáme v autě. Studená večeře a klábosení o všem možném. Vedle nás zastavuje auto, vychází mladík a ptá se zda potřebujeme pomoc. S díkem odmítáme.

 Je čtvrtek 29 .9. Naše prosba o příznivější počasí nebyla vyslyšena. Celou noc klepaly kapky deště na střechu Japončíka. Po rozednění nebyly okolní kopce vůbec vidět. Oblaka spadla mezi nás. Jsme v nadmořské výšce 2 400 metrů. Kolem nás šedivo, pod námi v dalekém údolí prosvítá slunce.

Z auta mě vyhnala potřeba těla po uvolnění. Abych se narovnal, vycházím do nejbližšího svahu. Mezi kameny se krčí desítky hlaviček Terez. Takový nález potěší.

Mammillaria theresae, Paso Coneto, Durango

“Jedeme dolů,” říkám kolegům, jen se vrátím do auta. “Terezy nikde, fotit se nedá, škoda času.”

“Ještě chvilku,” ozve se Pavel. “Alespoň je vidět.”

“Tak jo,” odpovím, “pojď se na ně podívat a jedeme.”

Nechápavě na mě chvíli hledí, než mu to vysvětlím. Nakonec bereme i fotografické nádobíčko.

Mammillaria theresae, Paso Coneto, Durango - Klanění dvou králů Terezám

A opět ta skvělá Krakonošova zahrádka. Škoda toho počasí, ale i to vlhké má svoje kouzlo. Luboše pronásleduje pasoucí se kráva. Vlastně se nepase, ale pase po Lubošovi. Snad je v říji, protože se přiblíží na pár kroků. Že by čichala jeho profesi?

Sedím na balvanu nad nimi, pálím doutník usmíření a je mně “mucho bueno”.

pokračování příště…

 


Vladimír Basovník
e-mail: bavl@centrum.cz
 
 

(C)

zpět