Výstava v Liberci 2005


Výstava kaktusů s sukulentů se letos konala od 7. do 19. června 2005 v Botanické zahradě v Liberci. Byla uspořádána k 50. výročí Klubu kaktusářů v Liberci. I proto jsem se na tuhle výstavu těšil.

Areál Botanické zahrady je hned vedle ZOO a v blízkosti je dostatek parkovišť s parkovacími hodinami. Nevím, jak je na to jiných parkovištích, ale na parkovišti, kde jsme byli my, sháněl každý 50 Kč v drobných, neboť to byla nejmenší částka, za kterou bylo možno si lístek vyzvednout a přitom automat bral 10 a 20 Kč, nižší myslím ne.

Vstupné do areálu Botanické zahrady činí 50 Kč za dospělého a 10 Kč za kameru či za fotoaparát. Samotná Botanická zahrada je skvostná, prošli jsme nejprve její expozice a část kaktusů a sukulentů mě zcela uchvátila, ale o tom v samostatné reportáži.

Výstava kaktusů a sukutentů byla celkem dobře nasměrována a nacházela se v samostatné budově za hlavní budovu skleníku. Vstupné bylo dobrovolné, ale nikoho jsem platit neviděl, asi už 50 Kč u vchodu připadalo každému dostatečné.

Již první dojem při vstupu byl, že výstava je malá a zejména, že výstavní prostor je velmi málo prostorný. Přitom návštěvníků zde bylo dost, zřejmě každý kdo navštívil Botanickou zahradu a jel sem za zcela jiným cílem, než za výstavou kaktusů a sukulentů zde skončil, včetně školních výprav, takže chvílemi, resp. téměř stále, zde bylo velmi málo k hnutí, o klidu k prohlížení expozice ani nemluvě.

Kaktusy na výstavě byly docela hezké, ve středu se nacházela kolekce sukulentů, snad i nějaký kaktus tam byl, ovšem v okamžiku, kdy jsem na habitu jedné rostliny zahlédl nevím, zda přilepené či připíchnuté keramické nebo skleněné oči, tak jsem téměř ztratil zájem a dojem byl dovršen sem tam vylepšeným květníkem o keramické „umění” v podobě např. červa, což pokračovalo i u rostlin určených k prodeji (na školní děti to ovšem komerčně zabíralo). Líbila se mi však nástěnka věnovaná panu Josefu Jelínkovi a další nástěnky s fotografiemi kaktusů i jejich domoviny.

Na rozdíl od všech výstav, které programově navštěvuji, zde panovala stísněná a nervózní atmosféra, vygradovaná u prodeje. Zde jsem zaznamenal jev, který jsem u žádné jiné výstavy zatím nezjistil. Zájemci byli od rostlin odháněni, nesměli je vzít sami do ruky, tedy nějaký přímý samostatný výběr byl zcela vyloučen, paní u prodeje velmi nepříjemně připomínala každému zájemci, který z nevědomosti po rostlinách sáhl, jeho povinnost si o každou rostlinu říci prodávajícímu. I bunda přehozená přes ruku byla v blízkosti rostlin dost těžkým prohřeškem.

A protože se zájemci stále střídali, a protože nikoho nenapadlo, že v dnešní době přece jen již vzdálené době reálného socialismu, si nemůže každý sám vybrat a prohlédnout, tak hlasité projevy paní od prodeje opakovaně znechucovaly pobyt. I mně postihlo totéž, když jsem byl nucen dvě vybrané rostliny vrátit na místo (asi abych kaktusy nepoškodil, nebo a to už ani nechci domýšlet, snad neukradl).

Manželka si také vzala sukulent, pak jej musela vrátit, aby jej paní od prodeje zase vyndala a položila stranou, protože manželka si drze vybírala ještě další rostliny. Když se za chvíli pro vybranou rostlinu vrátila a žádala nyní již způsobně, že ji chce zaplatit, ta už na svém místě stranou nebyla, což paní komentovala, “oni si to lidi vyberou a pak si to nevezmou, tak to dávám zpátky do prodeje.” Takže jsme nakonec nekoupili nic, protože jsme prostě odešli beze slova. A konečně nebyli jsme jediní.

Když jsem věc promýšlel zpětně, řekl jsem si, že mě nejvíce mrzí, že těmito projevy a celkovou atmosférou jsou poškozeni ti vystavovatelé a kaktusáři, kteří sem dovezli své pěkné výstavní kusy a výstavu, nástěnky a celou akci připravili.

Do Botanické zahrady do Liberce se podívám určitě nejméně jednou ročně a to do její expozice kaktusů a sukulentů. Určitě si ovšem nebudu lámat hlavu s tím, aby to bylo zrovna v termínu výstavy kaktusů a sukulentů místního kaktusářského klubu.

 


JUDr. Milan Holeyšovský
Holy.mn@seznam.cz
 

 
 

(C)

zpět