Říjen ve sbírce u Pavlíčků


Říjen – to jsou květy ariáků. Takže první obrázek představuje ten nejvzácnější – Ariocarpus bravoanus. Když se nám něco líbí, můžeme vykřiknout „bravo!” – ale to jméno bravoanus má úplně jiný původ. 

Kvetoucí Ariocarpus bravoanus

Byl popsán na počest paní HELIA BRAVO-HOLIS, profesorky z Institutu biologie v mexickém Chapultepec. Letos mi jich kvetlo najednou asi 50, myslím, že příští rok bude semen tolik, že se dostane na všechny zájemce a ještě i na pořádný výsev.

Ariocarpus bravoanus - detail

A teď jeden květináček s kytičkama, které jsem si dovezl v roce 1990. Jsou to rostliny z okolí Aramberri, dnes si přesné místo nepamatuju, ale je vidět, že tvarem svých trojhranných tuberkulí hodně připomínají A. trigonus, takže bych je směřoval spíše k Marmolechos, kde se mezi retususům podobnými kaktusy často vyskytují i tyhle.

Ariocarpus confusus

Zajímavé je, že dvě kvetou červeně a dvě bíle. Na lokalitách A. confusus je to většinou tak, že bíle kvetoucí kytky jsou velkou výjimkou. A tady ze čtyř náhodně nalezenými drobnými semenáčky (tehdy měly asi 2 cm šířky) je to přesně na polovinu. To je ale velmi zajímavá náhoda!

Ariocarpus retusus f. magnificus

Ariocarpus retusus f. magnificus – tohle (katalogové) jméno se často objevuje v Německu. Já je mám ze semen od německého přítele, který tyhle rostliny studoval přímo v Las Tablas, v místě, kde je dneska lom, který je oplocen a střežen. I my jsme se do toho místa chtěli v minulosti dostat, ale už to nebylo možné. Magnificus lze přeložit jako skvostný, vznešený nebo nádherný.

Ariocarpus retusus f. magnificus

Letos jsem ho viděl poprvé kvést, a myslím, že to jméno je docela výstižné. A ještě jedna zajímavost. V této oblasti se hodně vyskytují retususy, jež odpovídají stavbou bradavek, které spíše trčí z terénu nahoru, rostlinám, typu A. retusus subsp. scafarostroides. Tady u Las Tablas je ale prý ostrůvek rostlin se širokými a „tučnými“ bradavkami. Letos mi tahle kytka kvetla poprvé, jsem zvědav, jestli ostatní pokvetou stejně půvabně.

Brachychyton a Petruška

Předloni se vdávala kamarádka naší Pavlínky. Dostala od nás dárek – rostlinu se jménem Brachychyton. Přišla se zeptat, jestli by ji už neměla přesadit. No ještě to není nutné, asi by ve větší míse tvořila tu tlustou spodní část spíše pod zemí. Ale překvapilo mne, jak ta kytka u ní krásně narostla a vytvořila tu atraktivní ztlustlou, do spirály zakroucenou nadzemní část. Tak jsem se dozvěděl, že lépe než v přehřátém skleníku se jí daří při nižších teplotách na slunném místě v bytě. No – a protože jsou obě pěkné, tak jsem použil svůj foťák…

Digitostigma caput-medusae

Na zamykání sezóny přišel i dr. Petr Antálek. Udělal si u nás také pár obrázků a píše: „Na netu jsem četl tu lapálii s Digitostigma c-m. Tak ti aspoň posílám fotku, jak jsem je fotil já, jak je vidět, jsou ještě celé.... (foceno v sobotu v poledne). Taky sis posteskl, že jsi neměl čas na focení, tak posílám ještě pár navíc.“

No a poslal mi obrázek tří rostlinek, včetně té, která byla o hodinku později o jednu bradavku kratší. To byly ovšem ještě focené za sklem.

Ariocarpus retusus f. minimus PP 569

Poslal mi taky ariáček, který je šířen jako A. retusus f. minimus PP 569, od Casillas – těsně za hranicí NL, již v Coahuila. Nacházejí se tam drobné rostlinky, nejčastěji okolo 8 cm široké. No a kvetou takhle hezky bíle s lehce narůžovělým nádechem. Mám dojem, že Josef Halda ho už popsal a dal mu nějaké jméno po některém, ze svých přátel. Ale myslím si, že tohle holé jméno (nomen nudum) – forma minimus situaci vystihuje nejlépe.

Je poslední říjnový den, tak krásný říjen bych si přál i v listopadu, ale to už bych chtěl asi moc. Kaktusy je ještě sluní na letním stanovišti, ale zítra už začne velké stěhování, a pod parapetní stoly ve skleníku. kde bude přes zimu 5 – 10 °C, se začnou vršit přepravky s kaktusy – a kam já to letos všechno poskládám, to ještě teď fakticky netuším.

Příští měsíc nashledanou…


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 
 

(C)

zpět