Kaktusářský podzim 2005 v Opavě (1)


Už měsíc máme podzim, ale aktuální počasí tomu – naštěstí – tak úplně neodpovídá. Aby 22. října bylo ráno 12°C, to je paráda, kéž by to chtělo vydržet co nejdéle. Kaktusy už pár týdnů neviděly vodu a na některých to začíná být znát – pomalu, ale jistě se svrašťují a ty s řepovitým kořenem se zatahují. S květy už je to horší, naštěstí můžu použít pár prázdninových snímků, které jsem minulý měsíc – kvůli zavirovanému počítači – neměl k dispozici.

Turbinicarpus lophophroides roste zpočátku kulovitě, později se stonek mírně protahuje. Za své druhové jméno vděčí tyto rostlinky své jisté podobnosti s rostlinami rodu Lophophora (lophophoroides = lophophorám podobný). Turbinicarpus lophophoroides nalezl v roce 1934 Georg Sauer v mexickém státě San Luis Potosí. Přestože se nejedná o výrazně vytrněné kaktusy (čtyři kratší okrajové trny, jeden delší středový – asi 10 mm dlouhý, zahnutý směrem nahoru), mají tyto drobné rostlinky – i díky bohaté bílé vatě, která se objevuje na areolách, zejména na temeni rostliny – svůj půvab. Ten se znásobuje, objeví-li se právě na temeni cca 30 mm široké světlé růžové květy. Rostlina na snímku pochází ze semen sbíraných na lokalitě San Bartolo ve státě San Luis Potosí. 

Turbinicarpus lophophoroides RS 626, San Barolo, 
San Luis Potosí, Mexico

Ariocarpus retusus patří k – v rámci rodu – k největším rostlinám. Jedná se o relativně dlouho známý druh, jehož popis byl učiněn již v roce 1838. Ariocarpus retusus se vyskytuje na rozlehlém území, a to od severovýchodu státu Coahuila, přes západ státu Zacatecas, centrální část státu Nuevo Leon, San Luis Potosí, po jih státu Tamaulipas. Vzhledem k rozlehlosti území, na kterém lze druh nalézt, nepřekvapí jeho velká variabilita. Ta se projevuje zejména ve velikosti, tvaru a intenzitě zbrázdění povrchu bradavek, částečně v barvě květu – kolísá od bílé po světle růžovou. Dnes již zpravokořeněná rostlina na fotografii pochází původně od vynikajícího – a bohužel před třemi roky zemřelého – ostravského kaktusáře pana Miroslava Přerovského.

Ariocarpus retusus

Thelocactus bicolor patří k velmi hezkým rostlinám, které milují a – kvalitními trny – ocení plné sluníčko. Druhové jméno bicolor se vztahuje k zbarvení květů (dva odstíny růžové až fialové), případně trnů. Druh byl objeven Henrim Guillaume Galeottim, který jej následně v roce 1848 popsal jako Echinocactus bicolor. Vzhledem k rozlehlému areálu výskytu tohoto druhu, je možno ve sbírkách i v nabídkových katalozích semen a rostlin, nalézt velké množství nalezištích forem a odchylek. Fotografovaná rostlina představuje formu (synonymum) s trojbarevnými (žluto-červeno-bílé) trny, označovanou jako var. tricolor. Tento telokaktus se už v těchto novinách objevil, konkrétně v letošním únorovém čísle.

Thelocactus bicolor var. tricolor, Monclova

Další – dle mého názoru – velmi zajímavá, a v rámci rodu vzhledem ne zcela obvyklá rostlina se myslím v těchto novinách ještě neobjevila, alespoň ve fotoarchivu I. N. jsem ji nenašel. Ve sbírce ji mám vedenu jako Mammillaria caput-medusae, přičemž některé údaje v literatuře uvádějí označení caput-medusae jako varietu, jiné jen jako synonymum k M. sempervivi (nevím, porovnám-li fotky, které mám k dispozici, tak mi to vzhledově moc nesedí). Fotografovanou rostlinu pěstuji jako pravokořennou, ve víceméně stejných podmínkách jako jiné mamilárie, to je na plném slunci, s nepravidelnou zálivkou. Vzhledu rostliny dodává na zajímavosti, spolu s chybějícími trny, kombinace zelené pokožky stonku se sněhově bílou vatou, objevující se na areolách i v paždí bradavek. Z – vatou zcela zakrytého – temene rostlin se v letních měsících objevují růžově červené (fialově červené) květy.

Mammillaria caput-medusae

Echinocereusy vykvétají nejvíce v květnu a červnu. Ale i v dalších měsících se květ může objevit. Nepletu-li se, tak mi letos vůbec poprvé vykvetl echinocereus, který mám označený jako Echinocereus bristolii v. pseudopectinatus MZ 768. Sloupkovitý stonek má aktuálně průměr 30 mm při výšce 60 mm. Středové trny nemá, okrajových, ke stonku přiléhajících, trnů je 12, bílé barvy. Sytě růžový květ (tmavší jícen přechází až do tmavě červené) je – jak už to u echinocereusů bývá – skutečnou ozdobou. Rostlina pochází ze semen ze sběru pana Milana Zachara z lokality Moctezuma v mexickém státě Sonora. 

Echinocereus bristolii v. pseudopectinatus MZ 768, severní Chihuahua, Mexico

A protože se v dnešní prohlídce ještě neobjevila žlutá barva, zastavme se u rodu, jehož rostliny právě žlutě (samozřejmě s výjimkami) kvetou často. Coryphantha glandulifera patří k jednotlivě rostoucím koryfantám, přičemž stonek dorůstá výšky až 120 mm, při průměru 60 mm. Otrnění tvoří 1 – 2 středové (0 – 4), až 15 mm dlouhé a 15 okrajových (až 25), 9 – 15 mm dlouhých trnů. Žluté květy s červenavým jícnem vyrůstají v blízkosti temene a zcela – při pohledu shora – zakrývají vlastní stonek rostliny. Rostliny na fotografii pocházejí z mexické Matehualy v San Luis Potosí. Dalšími lokalitami, kde lze tyto koryfanty nalézt jsou mimo jiné San Juan Sin Agua (SLP), Milagros (SLP) či Ascension (Nuevo León). 

Coryphantha glandulifera, Matehuala, San Luis Potosí, Mexico

Na závěr jsem si nechal jednu rostlinku z jižní části amerického kontinentu, a to Rebutia (Mediolobivia) gracilispina. Přestože se nejedná o nikterak vzácné a náročné rostliny, pohled na svěží oranžovou barvu květu musí potěšit. Rostliny sbíral pod polním číslem FR 1118 Friedrich Ritter v Bolívii, v nadmořské výšce 4 000 m, v oblasti Tupiza - Impora, Potosí. 

Rebutia (Mediolobivia) gracilispina FR 1118, Tupiza-Impora, Potosí, Bolivie

 V říjnu už Vám toho víc nenabídnu. Mějte se v listopadu hezky (já osobně listopad zrovna nemusím) a za měsíc nashledanou.


Martin Chalupski

 

 

(C)

zpět