Sbírka jako kronika


Letos v červnu jsem pořídil několik snímků kytek ve své sbírce protože nádherně kvetly a některé bych Vám také rád ukázal. Dnes u mě ve sbírce převládají co do počtu ariokarpusy a astrofyta, ale ty ostatní kytky mi většinou někoho z přátel připomínají. Pojďte se na ně podívat a možná i Vám připomenou vaše přátele. Začnu asi podle jmen kytek a další se už vybaví samo.

Tato Copiapoa montana pochází od pana Davida z Bludova. Je to odnož z rostliny, kterou jsem dostal od něj ještě jako dítě školou povinné. Matečná rostlina již uhynula.

Odnože tohoto Echinocereus knippelianus jsem dostal od Bohumíra Šimerdy s označením ST.N. 21/90. Semena sbíral pan Stefan Nitzke v roce 1990. 

Rostliny kvetou pravidelně a díky tomu, že mám několik klonů, sklízím i semena.

Odnož tohoto Echinocereus roëmerii JB, Ut jsem také dostal od Bohumíra Šimerdy. Semena pocházejí ze sběru Josefa Buška. Mám bohužel jen jeden klon, takže semena se nedaří získat.

Tento Echinofossulocactus jsem dostal od pana Jaroslava Ballona ještě jako školák, jmenovka se nějak ztratila. 

Kvete celkem tmavým květem a jak je vidět zejména na druhém obrázku, kde je zakořeněná odnož, má velmi dlouhé ostny.

Tyto semenáče Echinofossulocactus aff. erectocentrus f. SS El Potosí jsem vypěstoval ze semen od Jaroslava Šnicera. Letos mi jedna rostlina poprvé vykvetla. Na snímku ale momentálně nekvete. Semena jsem vyséval v roce 1996.

Rostlinu Echinofossulocactus ochoterenaus jsem dostal opět od pana Jaroslava Ballona. Mám je dvě a také nějaké potomstvo. Tato kytka je stará přes 30let.

Tyto dvě rostliny Echinofossulocactus rosasianus jsem si objednal na dobírku někdy v roce 1980-1984, ale bohužel již nevím od koho.

Semena této rostliny jsem si objednal od pana Horyny z Liberce v roce 1980 pod označením Echinofossulocactus široké ploché dlouhé ostny. Dnes se tomu označení usmívám, to jsem ještě neměl ponětí například o polních číslech. Jinak ale hezká dvouhlavá rostlinka a také už něco pamatuje.

Tyto dvě kytky jsem pracovně označil Echinofossulocactus sp. Churavý. Pocházejí totiž z pozůstalosti pana Miroslava Churavého z Dolních Studének u Šumperka. 

Jsou si velmi podobné a mají krásnou ozdobu z ostnů.

Další rostlina opět pochází od pana Ballona a je označená Echinofossulocactus viperianus. Také už má přes 30let.

Semena tohoto Echinofossulocactus zacatecasensis jsem koupil od pana Horyny z Liberce a vysel jsem je v roce 1983.

Echinopsis subdenudata je sice používaná spíše jako podložka, ale kvete opravdu nádherně. 

Já jsem ji dostal od Jirky Franka z Bludova, spolu s dalšími rostlinami rodu Echinopsis. Teď kvete již podruhé od jara a dokonce 9-ti květy najednou.

Echinopsis sp. žlutý květ jsem dostal od Antonína Pakra z Jeseníku, předpokládám, že je to kříženec Echinopsis eyriesii s Lobivia aurea. Také hezká podložka.

Na těchto obrázcích je sice pravá Escobaria nelliae, ale i náhodná hybrida. Původní roubovaná Ecsobaria neliae odešla, ale v květináči něco klíčilo, tak jsem tomu nechal volný průběh. 

Drobnější kytička v levé části je skutečně Escobaria neliae, ale další dvě trsovité kytky jsou kříženci s Escobaria dasyacantha. Postaral se o to hmyz.

Odnože tohoto Gymnocactus ysabelae jsem dostal od Bohumíra Šimerdy pod označením HO 776, jsou také ze sběrových semen. Mám více klonů a sklízím semena. Roubované kytky ale rostou příliš bujně a začínají i odnožovat.

Odnože tohoto Chamaecereus hybr. Jsem dostal od Petra Janhuby z Rovenska. Ten má u této kytky označení “dvoubarevný”. 

Další Chamaecereus hybr. s růžovým květem je také od něj. Ta růžová mu opravdu sluší. Roste ale velmi zvolna.

Lobivia arachnacantha je vypěstovaná z odnože od Bohumíra Šimerdy. Je velmi vděčná, kvete opakovaně a vytváří spoustu odnoží.

Tuto bělokvětou Lobivia ferox jsem si dovezl ze sympózia v Plzni jako malý semenáček a tu s růžovým květem asi také.

Lobivia pampana pochází od Honzy Rejchrta z Moravské Třebové, je to naroubovaná odnož a v pařeništi jí narostly krásné ostny.

Lobivia wrightiana jsem vypěstoval z odnože od Petra Janhuby z Rovenska. Mám ale jen jeden klon a tím pádem se mi nedaří opylit, takže ji množím jen odnožemi.

Mammillaria napina jsem si dovezl ze symposia v Brně jako malé semenáče. Hned jsem je narouboval, protože měli jako pravokořenné špatnou pověst. 

Mám 4 rostliny, bohatě a opakovaně kvetou, takže není nouze o semena. Nevím jen jak se jmenoval ten brněnský pěstitel.

Strombocactus disciformis jsem vypěstoval ze semen, která jsem sklidil z rostlin od pana Miroslava Churavého. Ty původní kytky mi už zašly. Semena jsem vyséval v roce 1998. některé rostliny mají už kolem 4cm v průměru, jsou pravokořenné. 

Vyséval jsem je pod zářivkami do sopečného tufu. Zakončení okvětních lístků je u některých rostlin špičaté, u jiných zaoblené.

Sulcorebutia rauschii je z pozůstalosti pana Miroslava Churavého. Nějak mi ale nesedí žluté zbarvení jícnu, že by hybrida?

Thelocactus lausserii je podobný habitem Thelocactus bicolor, ale ty květy jsou tedy úplně jiné. Tato roubovaná kytka je z odnože od Bohumíra Šimerdy. Mám více klonů, daří se i sklízet klíčivá semena.

Tahle Toumeya papyracantha je pěkně neposedná. Vysévali jsme ji kdysi společně s Tomášem Běhalem. Původní kytka již dávno zašla, ale vždycky se zachová nějaká odnož a dokonce i každé jaro vykvete. Vloni jsem jich narouboval asi 20, ale jen 2 přežily a obě kvetly.

Tento Turbinicarpus pseudomacrochele jsem si někde objednal před lety. Zbyl mi jen ten jeden v hliněném květináči, ty v plastových uhynuly.

 


Mlček
 
 

(C)

zpět