Kaktusářské léto 2005 v Opavě (2)


Zářijová „návštěva-prohlídka“ v mém skleníku bude bohužel velmi krátká. Problémům s počítačem jsem se nevyhnul ani já, proto si musím vystačit jen s tím co jsem nafotil minulý týden, nevěda ještě, že to bude jediné, co budu moci použít.

Mammillaria albicoma patří k relativně brzy kvetoucím kaktusům. Už dva roky po výsevy rostlinky kvetou, a to opakovaně, od jara po podzimní měsíce. Mammillaria albicoma se řadí k déle známým kaktusům, byla popsána již v roce 1929. Otrnění této docela drobné rostlinky tvoří až 40 jemných, vláskovitých trnů bílé barvy. Nejstarší rostliny, které mám ve sbírce jsou asi čtyřleté a jejich větší část je ukryta pod zemí – rostlina má velmi silné kořeny. Vlastní stonek je poměrně drobný, během zimy, popřípadě v sezóně - pokud nedostane vodu, se dokáže zatáhnou tak, že nad zem vyčnívá jen nepatrná část. Rostlina na snímku pochází z lokality Doctor Arroyo v mexickém státě Nuevo Leon.

Mammillaria albicoma SB 271, Dr. Arroyo, Nuevo Leon, Mexico

Druhým a pro tento měsíc i posledním představeným kaktusem je Parodia maassii.Tato parodie – dorůstající šířky stonku až 150 mm – byla pojmenována po panu Wihelmu Maassovi, v době popisu jednateli Německé kaktusářské společnosti. Na rozdíl od předchozí rostlinky, začíná kvést Parodia maassii až v pozdějším věku. Až 40 mm široké květy vyrůstají poblíže temene stonku, jsou oranžově červené, okvětní lístky úzce kopinaté. Fotografovaná rostlina – označená jako v. potosina – pochází ze sběru pana Josefa Odehnala, který sběr – učiněný v nadmořské výšce 3 850 m – vede pod studijním číslem JO 562.

Parodia maassii v. potosina JO 562, Challapata - Potosí, Cieneguilas, Potosí, Bolivia

A tím jsem pro tento měsíc bohužel u konce. Doufám, že za měsíc budu mít počítač v pořádku, a budu moci opět něco napsat. 

Úspěšný – a co nejdéle hezký – podzim, mějte se fajn a za měsíc snad nashledanou.


Martin Chalupski

 

 

(C)

zpět