Prázdniny 2005 ve sbírce u Pavlíčků


Podivné léto je už za námi, a my i kaktusy se společně těšíme na slunečný podzim. Zatím to vypadá dobře, takže začátkem září chystám mohutnou zálivku doplněnou o hnojivo „Plod a květ“, které umožní dobrou přípravu rostlin na zimu, do vody přidám i přípravek proti škůdcům, a to v preventivní koncentraci, do zálivky pro drobnější semenáčky přidám i některý z přípravků proti plísním.

Turbinicarpus lophophoroides PP 207

O prázdninách jsem také hodně fotografoval. Harddisk mého kompjůtru mi však zlomyslně zkolaboval, a tak jsem jen mohl zalitovat, že díky své lenosti jsem nezálohoval. Takže dnes vám ukážu jen tři kytičky, a jako první je to Turbinicarpus lophophoroides PP 207. Je to kytička ze semínek, které jsem si svého času přivezl z planin poblíže Las Tablas. Tam. T. lophophoroides rostou ve velmi zasolené půdě, někdy se soli vykrystalizují na povrchu terénu i v několikamilimetrové vrstvě do bílé krusty. Nad povrch půdy vyčnívá jen malá část rostliny, která je často i okolo 8 cm široká. Ve sbírce však roste častěji kulovitě, po naroubování až nehezky „bramboroidně”, jako pravokořenný semenáček je ale dost choulostivý.

Coryphantha macromeris SB 841

Coryphantha macromeris SB 841 roste ve Spojených státech, v okrese Eddy Co, New Mexico. Nevyniká jen krásou květu a skvělostí vytrnění, ale i tím, že dobře snáší mrazy.

Květy Lophophora fricii

Třetí obrázek představuje spíše pestřenku, která se pase na květu Lophophora fricii.

Skleník př. Pešata

Prázdniny, to je také čas na návštěvy dalších kaktusářů. Zastavíme se ve sbírce u Pešatů, kousek od Zlína. 

U Pešatů

O sbírce předsedy zlínského klubu budeme referovat podrobněji někdy příště, takže nyní jen krátce nakoukneme do jeho skleníku – no a protože se ve Zlíně a okolí daří i švestkám, tak si na dalším obrázku připijeme na zdraví a na tykání.

Skleník př. Čadka 

Další sbírku jsme navštívili v Uherském Brodě. Také tuhle sbírku v našich novinách okomentujeme později důkladně. 

př. Čadek

Pan Čadek má prostorný krásný skleník se spoustou semenáčků k prodeji.

Láďa Horáček s Vláďou Šormem

Konec srpna by nebyl dobře užit, bez účasti v Dračí Sluji – u Horáčků v Pískové Lhotě. Tam jsme potkali také známého gymnofila Vláďu Šormu, jak diskutuje ve skleníku s Láďou Horáčkem.

Jarda Ullmann

Na Sluji nesmí tradičně chybět ani Jarda Ullmann, šéf oddělení kaktusů v botanické zahradě Na Slupích. Ten do mikrofonu sděloval čerstvé zážitky z měsíční vyšetřovací vazby v Jihoafrické republice. Slíbil, že napíše článek – a věřte – stojí to za to!

Natálie Shelkunova a Viktor Gapon

Na Sluji jsem se také potkal se vzácnými hosty z Ruska, vydavateli ruského kaktusového žurnálu, s Natálií Shelkunovou a Viktorem Gaponem. Na druhý den jsem oba mohl přivítat i v Chrudimi – a těším se, že brzy budu moci přivítat také právě vás!


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 
 

(C)

zpět