Kaktusářské léto 2005 v Opavě (1)


Tak nevím, řečeno s panem Vančurou „tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným“. Chvíli třicetistupňová vedra a o pár dní později aby si člověk na alespoň 20o C zahříval teploměr vlastním dechem. No nic, pár kaktusů ve skleníku zakvetlo, takže je naštěstí o čem psát.

Echinocereus subinermis

Echinocereus subinermis se vyznačuje velmi atraktivními – a pro tento rod docela neobvyklými – sytě žlutými květy. Ty vyrůstají poblíž vrcholu rostliny a plně rozevřené mají šířku až 120 mm, čímž zcela zakrývají vlastní stonek. Jsou-li květy skutečnou ozdobou těchto kaktusů, o trnech se toto říci nedá. Řídké a krátké otrnění je vystiženo druhovým pojmenováním (subinermis = téměř beztrnný, neozbrojený). Areál výskytu tohoto echinocereusu je rozsáhlý a zahrnuje lokality mexických států Sonora, Chihuahua a Sinaloa. Echinocereus subinermis patří k relativně dlouho pěstovaným kaktusům, v kultuře je poměrně nenáročný. Rostliny snášejí přistínění i plné slunce (pokožka stonku na plném slunci mírně zčervená, což dle mé zkušenosti nemá na rostliny negativní vliv).

Echinocereus pulchellus var. weinbergii (dospělá rostlina)

Echinocereus pulchellus var. weinbergii má v rámci druhu Echinocer. pulchellus - v porovnání s dalšími varietami ( var. pulchellus, var. amoenus ) – robustnější stonek a rovněž mohutnější otrnění. Domovinou tohoto echinocereusu je západ mexického státu Zacatecas (náhorní rovina pohoří Sierra Madre Occidental), kde roste na travnatých plochách částečně stíněných suchou travnatou vegetací. Určitou zajímavostí této variety je skutečnost, že semenáče do asi tří let věku svým vzhledem vůbec nepřipomínají dospělé rostliny, trny mají vlasové, ne nepodobné rostlinám z rodu Espostoa.

Echinocereus pulchellus var. weinbergii SB 442, Sombrerete, Zacatecas, Mexico 
(tříletý semenáč)

Echinocereus rigidissimus ssp. rubispinus je rostlinou, jež se řadí k nálezům pana Alfreda Laua. Nález tohoto nádherného echinocereusu uskutečnil 15. března 1973 v pohoří Sierra Obscura v údolí Caňon de Barbarocas v mexickém státě Chihuahua a dal mu sběrové číslo L 088. Sloupovité stonky dorůstají výšky až 180 mm, při šířce 50 mm. Na první pohled na rostlinách upoutá husté pektinální otrnění výrazně červené barvy. Květy vyrůstají v horních partiích stonku, okvětní lístky jsou purpurové červené, jícen květu pak smetanové bílý.

Echinocereus rigidissimus ssp. rubispinus L 088, Sierra Obscura, Chiuhuahua, Mexico

Mezi zajímavé miniaturky se řadí Epithelantha micromeris. Druhové jméno micromeris = málopočetná, případně složená z mála dílků. Drobný – 40 až 60 mm široký – stonek je téměř zahalen hustými štětinovými trny bílé barvy. Nepřiliž výrazné, drobné – bílorůžové až růžové – květy vyrůstají z husté vaty na temeni kaktusu. Areál výskytu E. micromeris je omezen na několik lokalit jihu USA a severovýchodního Mexika. Rostlina na snímku kvetla brzy na jaře, začátkem léta se na temeni objevily červené, kyjovité plody, které jsou v kombinaci s bílým otrněním zvlášť ozdobné.

Epithelantha micromeris HK 168, Caballo Mts., New Mexico, USA

Z rodu Mammillaria se dnes podíváme na jednu rostlinu, a to Mammillaria microthelle. Jedná se o drobné rostliny, jejichž stonky nedorůstají větší šířky než 50 mm, přičemž poměrně brzy začínají odnožovat a tvořit tak vícehlavé trsy. Z areol vyrůstá až 24 jemných 4 mm dlouhých štětinovitých okrajových trnů, středové trny jsou dva, co do délky v porovnání s okrajovými trny poloviční. Květy se objevují postupně ve věnečku v horní části stonku. 

Mammillaria microthele SB 34, Presa de Guadalupe, San Luis Potosi, Mexico

Okvětní lístky jsou bělavé až narůžovělé, střední proužek tmavší, načervenalý. Výskyt těchto nepřiliž náročných kaktusů je literaturou udáván v okolí města Tula v mexickém státě Tamaulipas, dále pak z oblastí západních sklonů Sierra Madre Oriental ve státech San Luis Potosí, Tamaulipas, Nuevo León a rovněž z jihovýchodu státu Coahuila. Rostlina na fotografii pochází ze sběru Stevena Bracka z oblasti Presa de Guadalupe v mexickém San Luis Potosi.

Thelocactus leucacanthus MZ 180, Vizzaron, Queretaro, Mexico

Další dvě zastavení budou u rostlin rodu Thelocactus. Na prvním snímku je rostlina označená jako Thelocactus leucacanthus MZ 180 z lokality Vizzaron v mexickém Queretaru. Jak vyplývá ze sběrového čísla, semena na uvedené lokalitě sbíral Milan Zachar. Setkal jsem se již s tím, že pod sběrovým číslem MZ 180 je veden Thelocactus leucacanthus var. schmollii, barva květu tomu ale naprosto neodpovídá (u var. schmollii by měla být až fialově červená ).

O velkém areálu výskytu druhu Thelocactus bicolor a následně velké variabilitě rostlin a řadě variet bylo již napsáno mnoho. Druhá fotka představuje varietu označovanou jako Thelocactus bicolor var. flavispinus. Jak už latinské jméno napovídá, jedná se o drobné, hustě žlutě otrněné rostliny, rostoucí v západním Texasu a v přilehlých příhraničních oblastech mexického státu Coahuila.

Thelocactus bicolor v. flavispinus SB 424, Brewster County, Texas, USA

Parodia mutabilis je velmi vděčná a nenáročná argentinská rostlinka. Velká proměnlivost druhu (mutabilis = proměnlivý) vedla nálezce a autora popisu Curta Backeberga k popsání několika variet – var. mutabilis, var. ferruginea, var. elegans, var. carneospina. Lokality výskytu této parodie se nacházejí v blízkém okolí severoargentinského města Salta. Původní rostliny nalezl C. Backeberg v severoargentinské provincii Salta, na břidlicových skalách v nadmořské výšce kolem 2800 m. Až 100 mm široké světle zelené rostliny kvetou velmi ochotně, a to až 40 mm širokými zlatožlutými květy. Fotografovaná rostlina vykvetla najednou 4 květy, přičemž tyto si skoro vzájemně překážejí.

Parodia mutabilis

Rebutia (Aylostera) robustispina patří k horským rostlinám, rostoucím v nadmořských výškách kolem 2500 m n. m. (např. KK 1976). Rostliny objevil v roce 1958 F. Ritter v Bolívii, v horách severně od města Tarija. Rebutia robustispina patří k nápadně otrněným zástupcům rodu, nejdelší středové trny (až 6 v jedné areole, okrajových víc, ale jsou kratší) mohou dosahovat délky 25 mm. Květy se objevují od jara prakticky po celou sezónu, v období největšího kvetení jsou stonky červenými až červeně oranžovými květy téměř zakryty.

Rebutia robustispina

Na závěr jsem si nechal gymnocalycium „z dílny“ pana Jaroslava Procházky s označením Gymnocalycium spec. JPR 24/61. Jako místo nálezu je udávána  lokalita General Conesa, Route 251, Rio Negro, Argentina, kde rostliny rostou v nadmořské výšce 100 m. Na fotografii je poprvé kvetoucí tříletá rostlina. V letošním roce mi poprvé vykvetly 2 ze tří rostlin, které ve sbírce mám. Květy jsou poměrně velké (pro porovnání - rostlina je v květináči o šířce 7 cm), čistě bílé, pouze konečky okvětních lístků jsou nepatrně šedavé.

Gymnocalycium spec. JPR 24/61, General Conesa, Route 251, Rio Negro, Argentina

A tím jsem se v červenci definitivně vyčerpal. Mějte se fajn a příště zase nashledanou.


Martin Chalupski

 

 

(C)

zpět