Oploceným Mexikem (29)


Je středa 26. září. Vstáváme pozdě. Nad námi je jasno. Společnými silami vaříme kávu a ranní polévku. Takový blahobyt žaludek dva dny nezažil. Oblékáme čisté prádlo na humusová těla. Přírodní koupelnu jsme nenašli. Smrdíme si navzájem.

Městečko Rodeo

Zastavujeme v Rodeu. Městečko kolem hlavní silnice. Domy jsou jakoby nedostavěné, ale to je problém většiny oblastí Mexika. Dokud není dům dostavěný, není zkolaudovaný a neplatí se z něj daň. V supermarketu doplňujeme zásoby. Ploty kolem cesty jsou posety volebními nápisy. Jako u nás. Dejte nám svůj hlas! Přesvědčit a zblbnout. A pak se nedivte.

Echinomastus unguispinus, Buenavista

Za Rodeem odbočujeme na východ. U vesničky Buenavista prolézáme plot. Před námi je táhlý kamenitý kopec a za ním nádherná scenerie kopců se skalnatými hřebeny. Kousek od silnice nacházíme nádherné rostliny Echinomastus unquispinus. Špičkové rostliny, bez známky poškození, hustě vytrněné. 

Coryphantha durangensis, Buenavista

Vedle nich roste Coryphantha durangensis, stejně zajímavá rostlina. Tvoří trsy, má středové černé trny a vatu v temeni. Mezi nimi se potlouká Mammillaria, která je přechodem mezi lasiacantou a gasserianou. Skvostná rostlinka.

Mammillaria gasseriana, Las Animas, Durango

Dvanáct kilometrů dál, směr Nazas, se rozpůlíme, já napravo a Luboš s Pavlem nalevo.

Cesta k Nazas

Hustým křovím se prodírám strmým svahem na kopec nad silnicí. A na jeho temeni nacházím kaktusy. Je to úplná zahrádka. Temeno kopce a strmý svah padající k řece Nazas k jihu je posetý kaktusy. Coryphantha durangensis, Echinomastus unquispinus, Ariocarpus fissuratus, Neolloydia conoidea, Mammillaria potsii. Z hřebene je krásný výhled do údolí k řece Nazas, ale ta smrdí i na tu dálku.

Ariocarpus fissuratus, Las Animas, Durango

Máme zájem o svatou terezu, neboli Mammillarii theresae. Míříme na Paso Coneto. Silnice na Coneto de Comoforo je zpočátku celkem slušná. Pak je z ní japonská dálnice sama-jama. 

Mammillaria theresae, Durango

Kličkuji mezi dírami. Domorodci to dělají také, takže se občas potkáváme proti sobě. Stačí mávnutí a úsměv, vyhneme si a kličkujeme dál. Skály kolem jsou zelené, porostlé lišejníkem.

Mammillaria theresae, Durango - Klanění dvou králů Terezám

pokračování příště…

 


Vladimír Basovník
e-mail: bavl@centrum.cz
 
 

(C)

zpět