Výstava v Kladně 2005


Výstavu kaktusů a sukulentů pořádal zdejší klub kaktusářů ve dnech 16. až 19. června v kladenském zámku. Loni jsem psal o velkém bezplatném parkovišti v blízkosti zámku, které je celkem prázdné. To platí i letos, jen s tím rozdílem, že bylo z větší části zaplněné.

Protože jsem Kladeňák a místní patriot, byl jsem hodně zvědav, jak se výstava letos podaří. A hned při vstupu bylo zřejmé, že je všechno ještě lepší než loni. Vstupné bylo opět dobrovolné, ale pokud jsem si všiml, nebylo návštěvníka, který by neplatil. 

Organizátorů bylo na výstavě více, ale hlavně celková úprava bylo mnohem hezčí, místo papírů byly na stolech jakési dekorační látky a také rostlin bylo o hodně více. A některé rostliny byly opravdu letité a tedy velkých rozměrů. Také druhová skladba byla značná, nechyběly kvetoucí kaktusy, dost velká byla i kolekce živých kamenů. Prodej přebytků byl tradiční, celkem pestrý a rostliny levné.

Nějací jiní mi připadali návštěvníci. Snad to bylo těmi prostorami zámku, že lidi sbližovaly, nebo se mi to jen zdálo, ale prostě snad každý s každým se dával do srdečného a příjemného hovoru, samozřejmě, že se zapojovali vždy i organizátoři a tak se prohlíželo a debatovali a seznamovali se i zcela neznámí lidé, dávaly se návody a líčily dojmy. 

Bylo to velmi uklidňující a pěkné, chtělo by se říci, jako z jiného světa. Ale byl to svět reálný, svět kladenských kaktusářů a mě to velice těší. Ze všech výstav, které jsem letos navštívil bych řekl, že zde byla nejlepší, nejvíce rodinná, blízká atmosféra a pohoda a organizátoři báječní.

Domluvil jsem si zde návštěvu sbírky, hodně jsem pookřál a potěšil se s hezkými kytkami i příjemnými lidmi. Výstava byla určitě povedenější než loňská a nezbývá než se těšit na výstavu příští.


JUDr. Milan Holeyšovský
e-mail:
holy.mn@seznam.cz
 

(C)

zpět