Kvetoucí Agave americana


Budete-li v těchto dnech projíždět jihomoravskou vesničkou Boleradice na Břeclavsku, naskytne se vám překvapivý pohled (fotografováno 9. 9. 2005): 

Před rodinným domkem Zemánkových, přímo u hlavní silnice, vykvetla Agave americana. Rostlina byla letos vysázena do volné v půdy v předzahrádce a její květní stvol dosahuje uctyhodné výšky 6 m, podle pana Jirky Zemánka je asi 40 let stará.

  

Agave americana pochází ze střední Ameriky, do Evropy byla dovezena ze všech druhů agáví jako první a popsána byla již v roce 1793. U nás je jednou z nejběžněji pěstovaných sukulentních rostlin, ale v našich zeměpisných šířkách se setkáváme s kvetoucími rostlinami jen vzácně. Běžně však kvete ve Středomoří, kde byla v minulosti vysazována jako dekorativní rostlina a postupně zde zplaněla. 

V optimálních podmínkách ve volné kultuře dospívá již po 10 až 20 letech, ale při pěstování v nádobách se květů hned tak nedočkáme. Agáve patří k monokarpickým rostlinám, což znamená, že za svůj život vykvétají jen jednou. Veškerou energii soustřeďují na tvrobu mohutného květenství a plodů a záhy odumírají, což je patrné i na detailní fotografii listové růžice. 

 


Foto: Zdeněk Podešva
e-mail: podesva@post.cz  
 

(C)

zpět