Reakce na otázku z květnových novin

- část rubriky Duben 2005 ve sbírce u Pavlíčků


Echinocereus chloranthus SB 253

…Tady je nějaký omyl, protože na jmenovce stojí Echinocereus chloranthus SB 253. V Brackových polních číslech je však pod číslem 253 jiný echinocereus - a to E. dasyacanthus. Ten ovšem kvete úplně jinak, i když otrněním by mohl být (z dálky) podobný. Kytka je to ovšem přenádherná, s květem barvy dost neobvyklé. Možná, že někdo má podobnou rostlinu a může poradit?

A poradil - čtěte komentář Ládi Červinky:


Ahoj,
tak si čtu I. N. květen 2005 a tvůj komentář k Echinocereus SB253. Tvé obavy z omylu nesdílím, docela bych souhlasil s tím že se Brack trefil dobře. Existují typické dasyacanthusy a typické chloranthusy o kterých není pochyb. Nechci se vytahovat, ale při pohledu bych asi řekl dasyacanthus, nevím proč - prostě tak vypadá. 

Popisy asi moc nepomohou, areál výskytu v podstatě stejný, počet trnů se překrývá, chloranthus je ježatější - což popis nepostihne, barva květů libovolná. Jediné, čeho by se dalo chytit, je tvar květu a intuitivně bych řekl SB 253 je typu dasyacanthus a kdyby byl žlutý a stonek s uhlazenějšími trny a nějaké žebro navíc, nebylo by co řešit. 

Dasyacanthusy kvetou nahoře chloranthusy po celém těle. Kdybys na tom tvém jeden květ dole odlomil nebo ho vyfotil jindy je to dasyacanthus. Asi nejpodstatnější rozdíl vidím v tom, že jsme si stanovili do 14 žeber chloranthus od 15 žeber dasyacanthus. Jsem přesvědčen, že budou sice existovat typické 14 žeberné dasyacanthusy a 15 žeberné chloranthusy. Na tvé fotce se mi to spočítat nepodařilo tak si to udělej za domácí úkol. 

Já vidím největší problém v tom, že si to roste jak chce a my se to snažíme pojmenovávat. Plynule do sebe přechází viridiflorus, chloranthus, dasyacanthus, neocapillus, rhyolitensis, russanthus, cylindricus, davisii, weedinii, corellii a jistě jsem na některý zapomněl, úmyslně vypouštím desítky jejich subspecies, variet a forem, nepletu sem starou gardu a ty méně používané labouretianus, concolor, deflexispinus, degandii, steerae, spinosissimus, vulpis-cauda, fiehnii, cowperi a další. Pak by bylo řešení to sloučit do jednoho a je zdánlivě po problému. 

Ale to nekončí, zase budeme hledat rozdíl, tento velkodruh na jehož konci by byl dasyacanthus a pak vztah k pectinatus, pak třeba pectinatus - reichenbachii. Dál to nedomýšlím. Jiné rody by byly jednodušší, mohly by se sloučit Efsl. coptonogonus, multicostatus a centrcostatus, pokračovalo by to Cactus opuntia, Cactus cereus a Cactus globosus by se nezdařil ustanovit, protože sloupovité Echinopsis či tlusté Trichocereusy by byly nezařaditelné a zbývá jen Cactus cactoides

Ať už se dopočítáš v žebrech jakkoliv,  může tam být napsáno asi dasyacanthus i chloranthus a nebo typický přechod dasyacanthus - chloranthus. Hlavně, že je to hezká kytka. Informace Jarilla Mountains, Otero County, New Mexico USA je jistě milá, přesná GPS by byla asi lepší, ale kdo ví jestli metr od této rostliny nebyly typické dasyacanthusy a typické chloranthusy. Ke všemu Jarilla Mountains je areál E. roetteri a E. lloydii, což někdo považuje za druhy někdo za křížence dasyacanthus a coccineus, někdo za synonyma různých variet od dasyacanthus, pectinatus, triglochidiatus, gurneyi, neomexicanus, roemeri, aggregatus atd. Naštěstí všechny tyto rostliny jsou hrubší jakoby se daly tušit geny od coccineus a to se tvé kytky netýká. 

Kaktusářství zdar a jménům zvlášť, 
chce to popsat další ať jsme slavní a je co prodávat

L. Červinka


Pavel Pavlíčel
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět