Červen 2005 ve sbírce u Pavlíčků


Červen, to je asi nejhektičtější období kaktusářova roku. Je to doba, kdy jsou kaktusy už adaptované na letní stanoviště, kdy bouřlivě rostou, takže spotřebují mnoho vody, žádají si hnojivo, neboť přírustky si tělo kaktusu jen z vody nepostaví. Na tomto tématu bylo postavené také moje nedávné vystoupení v Receptáři na Primě. Po vysílání pořadu jsem často musel odpovídat na dotazy, týkající se vlivu měsíčních fází na růst rostlin. Každému, koho toto téma zajímá, doporučuji příspěvek MUDr. Dostála, který byl před 3 lety na těchto novinách publikován (www.cact.cz/noviny/2002/01/m_faze.htm)

Věřím, že na toto téma bylo publikováno ještě mnoho dalšího, proto prosím především zahradníky (co takhle dr. Pavel Malík?) o vyhledání dalších zdrojů, aventuálně o zpracování kompilátu - bylo by to pro nás - kaktusáře pěstitele určitě moc zajímavé.

Červen, to je také měsíc roubování. Co se v červnu nestihne, to už v červenci nedohoníme. A v srpnu už vůbec ne, alespoň ne pro prodej ve stejném roce.

Apropó - už dlouho přemýšlím nad výrobou fotoseriálu o roubování různých roubů na různé podložky a to vše i různými technikami, ale zdá se, že na to dost času nikdy nenajdu. I to je námět pro čtenáře - nemá někdo chuť toto téma uchopit?

Ale nyní už k obrázkům, které jsem v červnu ve sbírce vyfotil.

Epithelantha  micromeris var. unguispina

Rod Epitelantha je rodem jen s několika málo druhy, různí autoři jej chápou různě. Někteří tvrdí, že jde jen o jeden druh s varietami a formami, jiní rod rozdělují na několik druhů, poslední návrh (pokud vím) publikoval Anderson a uznává dva druhy - E. bokei a E. micromeris se dvěma poddruhy - pachyrhiza a polycephala. Kytička na obrázku je často uváděna jako E. micromeris var. unguispina, nutno dodat, že Anderson tohle jméno chápe jen jako synonymum k nominátní varietě. Tuhle výrazně otrněnou formu lze vidět v okolí Monterrey, na lokalitě jsou rostliny s černými, i více než centimetr dlouhými trny. Ze semínek z této oblasti pochází i rostlina na obrázku. Je naroubována na T. pasacana a vyniká nejen zajímavým otrněním, ale i něžně narůžovělými trny.

Escobaria minima SB 423

Další miniaturkou je - jak už jméno napovídá - Escobaria minima. Pochází ze semen od Stevena Bracka a byla označena polním číslem SB 423 z texaského okresu Brewster. Často je ve sbírkách označena i jako Escobaria nelliae - jedná se o synonymní pojmenování.

Mammillaria nivosa

Mammillaria nivosa - po ní byla svého času nebývalá sháňka. Před lety byla totiž publikována na titulní straně našeho časopisu KAKTUSY, fotografoval ji tehdy tuším pan Dr. Schutz. A že je to fešanda, to je vidět i na tomto obrázku.

Turbinicarpus sphacelatus

Turbinicarpus sphacelatus - je nejčastěji chápán jen jako nevýznamná odchylka od známého a ceněného T. lausseri. Rostliny, které pocházejí z nabídky Mirka Halfara mají světlejší květy a jsou opravdu poněkud jiné, než ten druhý jmenovaný. No - proč ne?

Turbinicarpus roseiflorus

Další turbiňák - T. roseiflorus je záhadnou rostlinou, o které snad nikdo neví, kde roste a jak přesně by měla vypadat. Nejčastěji je představována v podobě, která odpovídá fotografii. Byla popsána Backebergem, ale ten často popisoval nové druhy jen od zeleného stolu.

Echinocereus hempelii

Nebylo by to asi povídání ze sbírky od Pavlíčků, kdyby chyběl nějaký echinocereus. A takhle krásně vypadá E. hempelii (BWO 225, Apache Co, Chihuahua). E. hempelii v mé sbírce jsou spíše vejčitého tvaru, zatímco ty, co jsem pozoroval v čivavšské poušti, byly nádherně ploché. Není divu, počet slunečných dnů v Chihuahua se s počtem stejných dnů u nás rozhodně nedá rovnat.

A poslední dvě rostliny představují ukázky z chilské kaktusové vegetace. Docela by mne zajímalo, jestli u nás v Čechách existuje specialista a specializovaná sbírka na tyto nevšedně krásné a rozhodně ne nejsnadněji pěstovatelné rostliny. Dříve tu byla (tuším v Děčíně?) překrásná sbírka pana Fingerhuta, ale ta se už před časem nenávratně rozpadla...

Pyrrhocactus paucicostatus

Na obrázku je rostlina označená jako Pyrrhocactus paucicostatus (dříve Neochilenia). Mám však dojem, že ta echtovní paucicostata je zbarvená krásně do stříbrošeda a její varieta viridis je sytě zelená. Tak nevím.

Na posledním obrázku je další zajímavost, kterou sám Karel Kníže označil jako Pyrrhocactus subikii - tedy kytku pojmenovanou po známém pěstiteli a fotografovi - Rudolfu Šubíkovi. Tak téhle rostliny si budu obzvláště považovat, nejen proto, že je výjimečně hezká, ale i pro její dobré jméno.

Pyrrhocactus subikii

No a to je vše - v září zase nashledanou.

 


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 
 

(C)

zpět