Lobívie...?


Ahoj,
včera jsem objevil cosi kvést, teda skoro odkvétat. posílám foto. Měl jsem snad 20 let trs Trichocereus schickendanzii (aspoň jsem si to myslel), původně jsem si to od někoho přinesl na roubování, ale pak začal odnožovat, tak jsem to nechal, že třeba časem zkrásní a vykvete. Nestalo se tak. Kytka byla, pravda, poněkud jemnější a drobnější, než jiné podložky, ale tomu jsem váhu příliš nepřikládal. Až před 2 lety mě došla trpělivost a já celý trs rozkudlal, že na to přece jen naroubuji (což se u části stalo). Pár jich zůstalo pro strýčka příhodu a včera nevěřím svým očím, jeden sloupeček kvete! Tušil jsem, že schickendanz kvete bíle, hned jsem šel do knížky, a taky že jo. Tak nevím.

Je to náhodička, že, čekat 20 let na květ a pak dílem přírody a taky mimořádnými podmínkami, ve kterých letos kytky mám, to vykvete. Asi by to mohl být nějaký hybrid s Lobivií, nebo že by Lobivie sama??

Zdraví
Václav Šeda


Nazdar, 
tak jsem rád, že nejsem mezi pomýlenými, kteří pěstovali schickendantze a pak se z toho vyklubala Lobivia grandiflora, sám. I když vlastně nikdy jsem sám nebyl. Poprvé jsem se s touto záměnou setkal asi před 15 lety, kdy jsem přebíral zbytky jedné sbírky z pozůstalosti po jednom hradeckém kaktusáři. Byly řádně přebrané, kytky nic moc a mezi nimi taky tři Tr. schickendantzii. Teda podle jmenovek. Dva stejní, třetí trochu jemnější. Asi změnou podmínek se stalo, že ty dvě stejné rostliny následujícího roku vykvetly předpisovými bílými květy. Třetí rozkvetla až o rok později, ale červeně. Zapátral jsem v literatuře a změnil jmenovku na tehdy Helianthocereus grandiflorus

Pak jsem si taky z jednoho zájezdu přivezl v té době vzácný Echinocereus lindsayi, podle pěstitele roubovaný na schickendantzovi s tím, že ho mám časem přeroubovat, že to není zrovna věčná podložka. Nedošlo k tomu, roub mi přes zimu odešel, podnož zůstala a na jaře vyhnala odnož. Vůbec netuším, proč jsem ji hned po zimě nevyhodil. Později těch odnoží bylo víc a asi před čtyřmi lety ten trs najednou vykvetl. Šesti květy, samozřejmě červenými. Takže další - tentokrát už Lobivia - grandiflora

Fakt je, že v těle jsou oba druhy hodně podobné, oba dost variabilní, takže se spletou velice snadno a určitě bych si bez květu netroufl určit, o co jde. Ale když kvetou, jsou nádherné oba.

Takže tolik k té fotce. A už jen drobná poznámka. Semena klíčila báječně, doufám, že výsevy odchovám úspěšně a podaří se mi pak kaktusy rozšířit tam, kde budou vítané.

Zdraví 
Honza Čáp
cap.jan@volny.cz



 

(C)

zpět