NF Inka - Jaké máme noviny


Praha, 2. 6. 2005

Drazí kmotři a přátelé našich dětí, zdravím vás z Prahy,
jaké máme noviny: horda našich peruánských broučků se hodně rozrostla. Nejsou v ní jen srdíčka – sonkoča, která mají přímou podporu svého českého kmotra, patří sem i děti malých vysokohorských školiček, kde dostávají podporu v pomůckách a zlepšení svého školního prostředí všechny děti – okna, průsvitné desky na střechu, knihy, sešity, rýsovací a malovací potřeby…

Velice krásné jsou vztahy spřátelených peruánských a českých škol. Zde záleží především na učitelích, kteří děti motivují nebo vedou ke kontaktu – děti malují obrázky, píší dopisy… Těším se, až v Queromarce předám roztomilou hru od dětí sesterské školy z Hostinného – je to hra o ročních obdobích v Čechách – takto je peruánské děti neznají – hra s obrazy, omalovánkami, vystřihovánkami a doplňováním obrázků. V červnu si ji s kmotry a Queromarčánky společně zahrajeme.

Děkujeme vám za vaši finanční podporu, díky které můžeme v Peru podnikat užitečné věci. Děkujeme za folklórní předměty, které jste mi poslali před minulým odjezdem do Peru – rozšířili jsme putovní výstavu českých rukodělných prací, která se tenčí, neboť každá peruánská škola, ve které je výstava, tedy každá škola, která má nějaký vztah k ČR (prostřednictvím podpory srdíček nebo podpory celé školy nebo má sesterskou školu v ČR),si ponechává část českých ručních prací – reprezentujeme takto naši zemi a snažíme se povzbudit indiánské přátele k uchovávání jejich tradic.

V poslední době jsme zorganizovali v Peru několik peruánských vzájemných návštěv – pozvali jsme rodiče a děti z jedné oblasti do druhé, aby se mohli poznat a také se seznámit s tím, co se jinde povedlo (např. skleníky v Pucamarce obohatily jídelníček, mohou se stavět i jinde…) – stále se snažíme podporovat rodiče v jejich snaze zlepšit si život ve své horské vesnici, aby tam zůstávali žít a neodcházeli do měst.

Akce NF Inka v nejbližší době:

  1. do Peru odjíždím 18. 6. (do 15. 8.) příště pak 5. 9. (do 25. 9.). Ráda převezu vaše dopisy, pokud je potřeba přeložit je do španělštiny, prosíme, pošlete nám je co nejdříve, aby měly překladatelky dostatek času.
  2. Od 1. 7. do 1. 12. bude budova, kde máme kancelář, v kompletní rekonstrukci. Všechny věci ze současných prostor vyklidíme, po dobu hrubých stavebních prací - do konce září nebudeme v domě působit, od 1. října do ukončení prací budeme provizorně přebývat ve 4. patře (bez výtahu). Schránka bude fungovat bez problémů, budeme vybírat vaše případné dopisy. Paní dr. Mikolášková s vámi bude po celou dobu přestavby komunikovat na mailu nebo telefonicky. Po ukončení rekonstrukce budeme nadále sídlit ve dvorním traktu budovy – Milady Horákové 32, Praha 7 – v prvním patře, kancelář bude dobře označena.
  3. Dokončuji velmi jednoduchou učební příručku jazyka kečua – přes češtinu, která by měla snad být vydána v červnu, pokud by někdo měl zájem si ji zakoupit, bude to možné na podzim, budu vás informovat, kde bude učebnice k dostání. Kniha Učitelkou v Peru (o životě dětí) je k dostání v etno obchodě v Náprstkově muzeu v Praze.
  4. V Peru mám v letošním roce ještě tyto akce a zájezdy:

18. 6. - 25. 6. cesta s kmotry, pobyt u dětí

25. 6. - 18. 7. zájezd CK Adventura / Latintour

18. 7. - 25. 7. cesta s kmotry, pobyt u dětí

25. 7. - 15. 8. zájezd CK Adventura / Latintour

05. 9. - 25. 9. FF MU Brno – kromě návštěvy nejvýznamnějších pamětihodností Peru také, a to především, pobyt s indiánskými dětmi v našich vesnicích, společné hry, ruční práce…

Pokud nabízí jiná CK zájezd se mnou jako průvodkyní, je to politováníhodný “reklamní trik” dané CK, se žádnou jinou CK jsem neučinila dohodu o spolupráci pro toto období a žádné zájezdy z různých důvodů neruším, aby mě pak musel narychlo zastoupit jiný průvodce.

 

Přejeme vám krásné léto – my snad prožijeme v Peru krásnou zimu 
(respektive období sucha)

Srdečně vás zdraví

Olga Vilímková


Nadační fond Inka

IČO: 26688671
Předsedkyně správní rady PhDr. Olga Vilímková
Kancelář: Milady Horákové 32, 170 00 Praha 7
(v obchodě Latinská Amerika)

Návštěvní den úterý 10 – 16 hod. nebo po předchozí telefonické domluvě
Tel. v návštěvních dnech 233 370 338, v prac. dnech 723 118 531 (pí Mikolášková)

 

Tel. nepravidelně 728 179 579 (Olga Vilímková)
Číslo účtu: 51 – 0104700247 / 0100 Komerční banka
 
Motto: Především si vážíme práva každého člověka žít tak, jak si sám přeje.
(Z řeči náčelníka Seattlea k prezidentovi USA, 1865.)

NF Inka se snaží pomáhat indiánským dětem v Peru při vzdělání.

Naše činnost vychází z podnětů indiánských komunit, pomáháme na základě žádostí a přání indiánských obcí – respektujeme tradiční způsob života indiánů, místní jazyk a snažíme se podporovat udržení indiánské kultury včetně původního náboženství.


 
 
 

(C)

zpět