Chrudim - kaktusářská

o tom teď trochu nevážně avšak převážně vážně


Svého času město vyzvalo nás občany, abychom si popovídali o tom, jaké poutače by měly před vjezdem do Chrudimi upoutávat pozornost poutníků. S jakou osobností nebo událostí je naše město spojené. Proto jsem si i já dovolil svůj skromný návrh grafického ztvárnění poutače na příjezdových cestách do našeho města. Řekl bych, že rozměr poutače 5 x 3 metry na výšku by byl tak akorát. Doufám, že ta obtloustlá orlice neurazí city konzervativních Chrudimáků.

KAKTUSÁŘSKÁ

CHRUDIM

Ale nyní už na vážnější notu. Toto logo bude umístěno i na tričku, které bude v prodeji při zavírání sezóny (vždy poslední sobotu v září). Málokdo u nás ve městě ví, že jsou to mimo jiné i kaktusy, které náš sídelní útvar proslavily a proslavují. Chrudim se totiž vždy v poslední zářijovou sobotu stává poutním místem. Sem se sjíždějí stovky kaktusářů z tuzemska i zahraničí, aby navštívily kaktusářské Zamykání sezóny, spojené s burzou kaktusů, přednáškovým sympoziem a prohlídkou výstavní expozice.

Chrudim se mimo aktivního spolku kaktusářů může pochlubit i firmou Chrudimský kaktusář, která je jednou z předních firem co do nabízeného sortimentu i kvality kaktusových semen i rostlin. Lze tedy bez nadsázky říct, že jméno našeho města je pro tisíce lidí z celého světa synonymem města kaktusů.

Zavírání sezóny přináší pro Chrudim i množství financí. Nedostatek parkovacích možností totiž zavádí městskou policii tam, kde se právě koná kaktusářská akce (přednášky, výměnná akce…) - policisté pak pilně vybírají pokuty od špatně parkujících řidičů. Loňská žeň jim (těm policajtům) jistě přinesla více, než 10 000,- kaček. Ptal jsem se jich (těch policajtů) jestli se nestydí, a oni řekli, že ne. To, že v naší firmě v Gorkého ulici ti lidé vykládají a nakládají bedny s kaktusy, květináčky a s dalším zbožím, hodnotili vojensky řízným „nezajímá“. A tak si návštěvníci Chrudimě odnášejí smíšené dojmy - nadšení z kaktusářských zážitků a vzpomínku na přivítání, které jim město prostřednictvím svých služebníků přichystalo. 


Pavel Pavlíčel
e-mail: pavlicek@chrudim.cz 
 

(C)

zpět