Květen 2005 ve sbírce u Pavlíčků


Květen začal velmi krásným prvním májem. Tak jsem zalil i ty, co jsou venku. Pak se ale počasí pokazilo, rozpršelo se a následně teploty klesly dost hluboko pod nulu. To se mokrým kytkám v netopených prostorách hrubě nelíbilo a tuším, že v průběhu léta budu postupně zjišťovat u řady rostlin ztrátu kořenů. Často se na mne lidé obracejí s prosbou o radu, ale sám sobě si poradit neumím.

V květnu jsem také stříkal preventivně proti škůdcům. Na kytkách, které byly loni venku se totiž objevily skvrny svědčící o výskytu svilušky neboli pavoučka. Stříkal jsem přípravkem Confidor (registrace). Svilušku sice zdecimoval, ale úplně jí nevzal. Jedinci přežili, což znamená jednoznačně - Confidor je skvělý proti červcům (vlnatka, kořenovka) ale na svilušku je třeba si pořídit nějaký akaricit (význam tohoto a jiných pojmů - viz http://www.priroda.cz/slovnik.php).

Echinocereus coccineus SB 236.

Pro dnešek se na chviličku zastavíme u pěti obrázků. Na prvním je zajímavá rostlinka - Echinocereus coccineus SB 236. Jak vidíte, dva něžné květy u dvou rostlin vynikají docela odlišnými barvami. Ale mne to ani moc neruší, prostě je to příroda a ta si do toho moc kecat nenechá. Vzpomněl jsem si u té příležitosti na květy Neolloydia conoidea, na malém osamoceném kopečku kousek od Las Tablas, který svého času pro lidstvo objevil Míla Majer. Skoro všechny květy se podrobily popisu a byly řádně červené, ale pár z nich se neukáznilo a byly bílé. Na toto zjištění reagovala jiná skupina cestovatelů, která místo zkoumala loni v létě, a ejhle, hledači našli jen červeně kvetoucí kytky, ani jedinou bílekvetoucí. A tak jsme byli podezřívaní z klamu, ale fotkami můžeme kdykoliv dokumentovat pravdu. I když - ten fotošop - to je program k nezaplacení...

Turbinicarpus pseudopectinatus MZ 500

Turbinicarpus pseudopectinatus MZ 500 - Míla Zachar má spoustu podobně krásných nálezů, a když kaktousek takto bohatě rozkvete, to je fakt zážitek. Tuhle kytku našel u Los Piňos v mexickém státu Tamaulipas.

Mammillaria theresae

Mammillaria theresae - je jednou z nejfotografovanějších mamilárií. Tohle je originál, roste v Paso de Coneto v Durangu, ale pozor, roste tu někde také bělokvětá atraktivní forma, která se liší nejen barvou květu, ale i tvarem bradavek a otrnění. Lokalitu šířeji studoval i rakouský kaktusář Hainz Swoboda, který odtud do Evropy dovezl cenný botanický materiál.

Neobesseya missouriensis

Neobesseya - nebo kdo chce, tak i Escobaria - missouriensis, roste ve vyšších polohách i ve státech USA, kde celkem mohutně mrzne, třeba na severu Dakoty. To jest na stejné rovnoběžce, jako je Chrudim. Takže - v zimě klidně na mráz - podmíněně drží i na dobře drenážované skalce.

Thelocactus leucacanthus var. schmollii

Thelocactus leucacanthus var. schmollii jsem měl tu čest vidět na řadě lokalit při silnici z Vizaronu až k odbočce na Peňa Miller. Docela se každý rok těším na poupátka u této trsovitě rostoucí a docela mohutné kytky, protože když takhle vykvete, je na co se dívat.

Pro dnešek končím, musím namíchat Vertimec 1,8 EC, který je výtečný proti sviluškám. Ten se sežene u naší prodejny, ale i v zahrádkářských prodejnách nebo marketech typu OBI.

Docela závidím Mirkovi Konupkovi, který má skleníček spojený se zahradní chatkou a v chatce pod střechou mu „hnízdí” dlouhonohé vosičky. Ty mají tak dobré oči, že žádná sviluška se před nimi neschová a vosičky mu ozobou kaktusy do naprosté čistoty. Viděl jsem, že se v prodeji objevují i draví roztoči, je to levné, a hlavně perfektně ekologické, ale musí být asi v uzavřeném prostředí - a na mých kytkách venku by zřejmě moc účinní nebyli.


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 
 

(C)

zpět