Kaktusářské jaro 2005 v Opavě (3)


Prvním rodem, jemuž se při této přehlídce budu věnovat je rod Echinofossulocactus (Stenocactus). Charakteristickým znakem tohoto rodu je velký počet – převážně značně zvlněných a rozličně zprohýbaných ostrých a úzkých – žeber. 

Echinofossulocactus densispinus

K atraktivitě rostlin významně přispívá výrazné a značně proměnlivé otrnění. Barva trnů přechází v barevném spektru od bílé až šedé, přes žlutou, rozličné odstíny červené, po tmavě hnědou.

Echinofossulocactus albatus

Neméně pestrá je tvarová škála trnů, jež se vyskytují rovné i různě zahnuté, krátké i velmi dlouhé, kulaté či ploché. Naproti tomu v barvě květů je druh relativně chudší. Nejčastěji jsou okvětní lístky světle fialové, s výrazně tmavším středovým proužkem, méně často pak světle růžové, žluté či bílé.

Echinofossulocactus rosasianus

Domovinou těchto hezkých rostlin jsou zejména mexické státy Coahuila, Nuevo Leon, Tamaulipas, Queretaro, San Luis Potosí, Hidalgo a Zacatecas. Relativně rozsáhlé území výskytu, spolu s výrazným sklonem k variabilitě, způsobují značné problémy s druhovým zařazením jednotlivých rostlin. 

Echinofossulocactus dichroacanthus

Rostliny na snímcích (prvních pět fotografií) uvádím s pojmenováním, tak jak mám uvedeno na jmenovce, bez záruky, že je druhové jméno správné.

Echinofossulocactus hesteri

Echinofossulocactus spec., El Vergel, SLP, Mexiko

Posledním dnes představeným zástupcem rodu je Echinofossulocactus spec. RS 25/97. Fotografovanou rostlinku mám ve sbírce 5 let a pochází z nabídkového katalogu Chrudimského kaktusáře, kde byla označována jako senzační nález. Podle studijního čísla se jedná o nález Dr. Romana Staníka. Rostlina se takto hezky začala vytrňovat (středové trny) jako asi pětiletá, květ se objevil poprvé letos.

Echinofossulocactus spec.  Cedral, RS 25/97

Mammillaria duwei byla pojmenována na počest svého nálezce F. Duweho. Velmi hezké rostliny – dorůstající šířky 50 mm, se silným řepovitým kořenem – mají typovou lokalitu v mexickém státě Guanajuato, severovýchodně od města San Luis de la Paz. Rostlinka na fotografii je dvanáctiletá, kvete pravidelně a opakovaně. V literatuře udávané středové trny, které se údajně objevují u drtivé většiny rostlin postrádá. Tento fakt jí však – dle mého názoru – na kráse neubírá.

Mammillaria duwei

Rostliny na dalším snímku jsem vyséval na podzim 2001 ze semen označených jako Mammillaria picta v. plumosa LX 482. Jak napovídá označení variety, mělo by se jednat o rostliny s peříčkovými trny. Vzhledem k mládí rostlin se domnívám, že otrnění s postupujícími lety dozná změn a přiblíží se vzhledu typových rostlin (to bývá poměrně variabilní). Je-li pojmenování variety platné nevím, v literatuře jsem se s varietou “plumosa” nesetkal. Nicméně se jedná o poměrně dobře rostoucí rostlinky, které už jako tříleté dokáží zakvést jemně krémovými květy. Na lokalitě Aramberii v mexickém Nuevo Leon semena sbíral pan Alexander Lux.

Mammillaria picta LX 482, Aramberri, Nuevo Leon, Mexiko

Rod Mammillaria řadíme ve své většině mezi mexické kaktusy. Jako určitou (ne však jedinou) výjimku z pravidla lze považovat rostliny Mammillaria columbiana. Jak už druhové pojmenování napovídá, jedná se o kaktusy rostoucí v Kolumbii (dále rovněž na několika lokalitách ve Venezuele, kde roste dokonce – u Mérida – v nadmořské výšce 2150 m). Jedná se o válcovité rostliny, jež mohou při šířce až 60 mm dorůstat výšky kolem 200 mm. Elegantní kaktus, který je hezký i bez květů, o to více na sebe upozorní drobnými až 9 mm širokými karmínově červenými květy. Ač jihoamerický druh, neliší se svými nároky na pěstování od jiných (mexických) zástupců rodu.

Mammillaria columbiana

Escobari chaffeyi byla poprvé sbírána v roce 1908 F.E. Lloydem, a to poblíž Cedros v mexickém státě Zacatecas. Jedná se o poměrně bezproblémové rostliny, jejichž krátce sloupovitý stonek může – při šířce 60 mm – dorůstat výšky 120 mm. Otrnění je velmi husté, jemné a štětinovité (až 50 trnů v každé areole), bílé barvy s hnědou špicí. Hnědavé květy vyrůstají poblíž temene. Jsou známy rovněž zelenokvěté rostliny, které jsou označovány jako f. viridiflora. Rostlina na snímku pochází ze semen sbíraných S. Brackem v Brewster County v americkém státě Texas a dle údajů v katalogu by měly snášet poklesy teplot až k –12oC. Lokality, kde se E. chaffeyi vyskytuje jsou známy rovněž z jiných oblastí – severovýchod Duranga, Real de Satorce v San Luis Potosí, Saltillo v Coahuila.

Escobaria chaffeyi SB 966, Brewster County, Texas, USA

Další dva snímky věnuji rodu Echinocereus, nepodíváme se však na květy, nýbrž zaměřím objektiv svého fotoaparátu na temena jejich stonků. V druhé polovině dubna se většina mých echinocereusů dala do bujného růstu, a mě nedalo nezachytit právě v tomto období krásu nově se tvořících trnů. 

Echinocereus engelmannii v. armatus PP 749, Josua Tree ( Near 29 Palms ), Kalifornia, USA

Na prvním snímku je Echinocereus engelmannii PP 749. Na fotografii tmavě rezavé trny (budoucí středové) později zhnědnou, bílé okrajové trny budou mít hnědavou špičku.

Druhým echinocereusem – pochází z Arizony – je Echinocereus apachensis. Tento echinocereus má okrajové trny bílé se světle hnědou špičkou, středové jsou pak bílé až jemně béžové, opět s hnědou špičkou.

Echinocereus apachensis, RuA 04, Fisch Creek, Maricopa, Arizona, USA

Na závěr jsem si nechal rostlinu, která je svým vzhledem poněkud zvláštní a na první pohled jakoby ani mezi kaktusy nepatřila. Jedná se o zástupce rodu Hatiora (dříve řazeny do rodu Rhipsalis), dle informací, které mám – z Backebergova lexikonu kaktusů – by se mohlo jednat o Hatiora salicornioides (bez záruky). Tato hatiora pochází z Minas Geraes, Rio de Janeiro v Brazílii, kde roste epifyticky v korunách stromů. Rostlina pochází od pana Uvíry z Jamnice (u Opavy), který mi ji před několika lety daroval. V dubnu se na koncích beztrnných válečkovitých článků začínají objevovat žluté květy, které z počátku vypadají jako nové články (světlejší barvy než stávající). Na rostlině (v květináči 10x10 cm) jsem napočítal přes 70 květů. Hatiory jsou ve sbírkách poměrně nenáročné, vyžadují však nutně přistíněné stanoviště, během sezóny pak poměrně vydatnou zálivku. Zimování je totožné s většinou kaktusů, to je při teplotách kolem 10oC.

Hatiora salicornioides

 

To je v tomto měsíci vše. Hezký červen a o prázdninách zase – na stránkách Internetových novin – nashledanou.


Martin Chalupski

 

 

(C)

zpět