Duben - kde jsme všude byli?


Byli jsme se podívat v Bonsai centru u Pišlů. Ta vesnice se jmenuje Libčany, a odbočuje se do ní kousek za Hradcem Králové, ze silnice směrem na Prahu. Mapu snadno najdete na http://www.bonsaicentrum.cz/

Tady se zastavujeme už léta, jezdili jsme sem už za minulého režimu a vždy je to milá zastávka, protože je na co se dívat, a to snad v každou roční dobu, ať ve skleníku, nebo i venku. A tak se s Vámi dnes o jedno ze zastavení podělíme několika obrázky.

Což o to, ibišek takhle hezky kvete i u nás. Ale takhle brzo jen ve skleníku...

Stromečků v mísách tu můžete nakoupit podle libosti

Ale pozor, tahle je hlídaná keramickým kocourem!

Venkovní expozice působí impozantně

Není tu nouze ani o exotické kamenné dekorační prvky

Starší Pavlíčková rozpráví s mladším Pišlem. Tatík, tedy Pišl starší, v tuto dobu vybíral kytky někde za mořem

Také sortiment pomůcek a literatury je impozantní.

 

Byli jsme se také podívat na orchidejích u pana Kubánka v Rakovníku. Kubánkovi jsou stará zahradnická rodina, provozující řemeslo už po třetí generaci. Zahradnická tradice se v této rodině počítá již od roku 1882.

Manželé Kubánkovi mají ve svém skleníku nejen úžasné hybridy, ale i vzácné botanické druhy. Krásné to není jen ve skleníku, ale i kolem celého domu. Je vidět, že oba Kubánkovi mají pro úpravu a použití rostlin cit.

Z některých tvarů a barev v květech člověku zůstává rozum stát. Třeba právě tyhle kvítky budete moci vidět při některé návštěvě u Pavlíčků na zahrádce.

Pan Kubánek rád začátečníkům poradí. Pro mne vybíral druhy, které mohou zimovat s kaktusy při teplotách mezi 10-15 °C, a přes sezónu mohou být zavěšené v polostínu na zahrádce.

Některé druhy kvetou téměř po celý rok - a jsou velmi odolné a vděčné. Tolik parády určitě stojí za vynaložení několika stokorun.

Skleník pana Kubánka je orientován na západ, substrát z dřevěného uhlí, kousky polystyrenu, rašeliníku, kousky kůry a útržky molitanu drží stále mírně vlhký, a dvakrát třikrát do měsíce přidá do zálivky bílý Kristalon (Plod a květ).

A pokud se chcete ke Kubánkům podívat, pak stačí zavolat na 313 517 348. A svou nabídku vzrostlých a perfektně narostlých orchidejí každému pošle poté, co mu pošlete dopis s ofrankovanou obálkou, a to na adresu Firma Kubánek, Zahradní ul. 2020, 269 01 Rakovník. 


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 
 

(C)

zpět