Kaktusářské jaro 2005 v Opavě (2)


Minulý měsíc se pan Pavlíček ve svém příspěvku pozastavil nad „sexuchtivostí” M. bombycina. Protože mě jeho „údiv” zaujal – tak absurdní, a přitom pravdivé – neodolám, a první dvě zastavení u dnešní prohlídky svého skleníku věnuji podobně chtivým rostlinkám. O rostlinách Mammillaria lasiacantha jsem psal už v dubnovém čísle, proto první snímek bude bez rozsáhlejšího povídání. Fotografie představuje dvouletou rostlinku, pan Brack semena sbíral v Brewster County v Texasu a dal sběru studijní číslo SB 398. První květ se rozvinul letos v druhém dubnovém týdnu, bezprostředně poté, kdy rostlina dostala první zálivku, a kdy po napití měl stonek šířku pouhých 18 mm.

Mammillaria lasiacantha SB 398, Brewster Co., Texas, USA

 Shodou okolností stejně stará – lépe by možná bylo říkat mladá – a na milimetr stejně velká (malá) je Mammillaria longiflora v. stampferi. Pojmenování variety bylo zvoleno na počest pana Josefa Stampfera, o kterém se předpokládá, že ji jako první objevil. Dřívější pojmenování jako var. breviflora znělo ve spojení s pojmenováním druhu poněkud nelogicky (longiflora = dlouhokvětá, breviflora = krátkokvětá). Právě krátká květní trubka patří k základním znakům, jimiž se forma odlišuje od rostlin typové variety. Ve srovnání s typovou M. longiflora, kterou sbíral Palmer již v roce 1896, je varieta stampferi relativně mladá, byla objevena v sedmdesátých letech 20. století v lesích u El Salto, v mexickém státě Durango. Semena označená studijním číslem L 1250 sbíral pan Lau v roce 1980 tamtéž, v nadmořské výšce 2 400 m. n. m. Jak ukazuje snímek, rostlinka zatím postrádá středové trny, z ploše kulovitého stonku (dorůstá šířky až 60 mm) vyrůstá – zatím jeden – světle růžový květ s tmavším středovým proužkem, o průměru přes 30 mm.

Mammillaria longiflora v. stampferi L 1250, El Salto, Durango, Mexiko

 Mexický stát Zacatecas, lokalita u Sombrerete a Jerez je typovým nalezištěm rostlin Mammillaria moelleriana f. cowperae. Ač je pojmenování cowperae uváděno často jako jméno samostatného druhu, jedná se dle literatury ( Atlas kaktusů XVI./17/2001 ) pouze o žlutotrnou formu původního druhu. Při pohledu na fotografii je ihned zřejmý rozpor ( středové trny jsou tmavě rezavé ). Uvedený rozpor zmiňuje – v již výše specifikované literatuře – rovněž text pánů M. Záruby a J. Říhy, kde uvádějí, že se ve výsevech nezřídka objevují nejrůznější odstíny zbarvení středových trnů ( od světle žluté po hnědou ), a to přestože byl od Denise Cowpera získán originální materiál, klasifikovaný a popsaný jako M. cowperae z okolí města Jerez ve státě Zacatecas. Jedná se o velmi hezké rostliny, které nemají nikterak velké nároky na pěstování. Ty jsou podobné jako u většiny příbuzných druhů ( M. bombycina, M. perezdelarosae, M. jaliscana apod. ), tj. slunné a teplé stanoviště, střídavý zálivkový režim, v zimě pak raději světlé stanoviště.

Mammillaria moelleriana f. cowperae

Posledním dnes představeným zástupcem rodu Mammillaria je zajímavá severomexická miniaturka Mammillaria sanchez-mejoradae. Jedná se o drobné (2 až 3 cm dlouhé a 1 až 3 cm široké) rostlinky, kvetoucí brzy na jaře – ve vícenásobném věnečku kolem temene rostliny – květy až 15 mm velkými, bělavě narůžovělými s tmavším středovým proužkem. M. sanchez-mejoradae roste v severním Mexiku, dle údajů pana P. Panorotto 50 km západně od hory Cerro El Potosí, Tamaulipas (údajně i na dalších místech).

Mammillaria sanchez-mejoradae

Jedněmi z prvních kaktusů kvetoucích brzy na jaře jsou rostliny rodu Turbinicarpus. Turbinicarpus ( Gymnocactus ) knuthianus je pojmenován na počest dánského hraběte M. Knutha. Jedná se o velmi hezké, většinou solitérní rostliny dorůstající průměru stonku kolem 70 mm. Středové trny dorůstají délky až 15 mm, okrajové do 8 mm. Růžové květy široké až 30 mm se objevují u temene rostliny a svojí barvou doplňují bílé otrnění. Rostlina na snímku pochází ze semen z lokality u Guadalcazar ve státě San Luis Potosí.

Turbinicarpus knuthianus, Guadalcazar, SLP, Mexiko

Turbinicarpus pseudopectinatus i Turbinicarpus schmiedickeanus var. schwarzii patří k brzy kvetoucím mexickým miniaturám, se kterými při dodržení obecně platných pravidel pěstování, nebývají v kultuře větší problémy. 

Turbinicarpus pseudopectinatus, Dr. Arroyo, Nuevo Leon, Mexiko

T. schmiedickeanus v. schwarzii kvete již při průměru stonku kolem 10 mm. Vzhledem k tomu, že květy jsou až trojnásobně širší, rostliny bývají – v této velikosti květy prakticky zakryté.

Turbinicarpus schmiedickeanus var. schwarzii SB 756, Charco Blanco, SLP, Mexiko

Na závěr jsem si nechal dva zástupce rodu Echinofossulacactus, či chcete-li Stenocactus. Rostlinku na prvním snímku nechám bez pojmenování, neboť určení na jmenovce, jež u ní mám (albatus), mi připadá nepřiliž pravděpodobné. Nicméně se jedná o hezký kaktus, který zakvetl letos poprvé, a to při průměru stonku 60 mm.

Echinofossulocactus spec.

Druhým „fosuláčem” je naproti tomu dobře určitelný, a dle mého názoru (vzhledově) z rodu se trochu vymykající Echinofossulocactus coptonogonus. Na rozdíl od dalších zástupců rodu nejsou žebra přiliž zvlněná, rovněž jejich počet je relativně malý (15-20). U Ventury, SLP se údajně vyskytují rostliny pouze s 13 žebry – PP 959 – (rostliny z tohoto naleziště jsem vyséval, zatím však musím vystačit pouze se zprostředkovanými informacemi). Echinofossulocactus coptonogonus dorůstá až 200 mm šířky, z areol vyrůstá až 5 trnů délky do 5 cm. Květy se objevují zjara, jsou bílé až světlounce růžové, středový proužek fialový. Rostlina na fotografii má – ač nepochází z Ventury – při průměru stonku 50 mm 13 žeber a pochází ze semen z lokality mexického státu Guanajuato (nadmořská výška 1 940 m)

Echinofossulocactus coptonogonus CH 612, SLP, Route 57, Guanajuato, Mexico

Pro tento měsíc jsme u konce. Přeji Vám hezký květen, mějte se fajn a za měsíc opět na těchto stránkách nashledanou.


Martin Chalupski

 

 

(C)

zpět