Jarní obrázky z Oder


Začátkem jara jsem využil pěkného počasí a pořídil jsem několik záběrů ve sbírce. Některé obrázky se docela povedly, tak si je dovolím představit čtenářům internetových novin. Názvy u jednotlivých rostlin ponechávám takové, pod jakými jsem je zakoupil, i když to není ve všech případech v souladu s platnou nomenklaturou.

Parodia chrysacantha kvetla již jedním květem v lednu, nyní vyrazily další květy. Strašně vděčná a nenáročná kytka, kvete skoro celý rok.

Turbinicarpus pseudopectinatus dlouho potvůrka nechtěl kvést a letos se objevily čtyři květy najednou, nádhera.

Na jmenovce u téhle kytky mám uvedeno Echinofossulocactus lamellosus, ale kdoví jak to s těmi jednotlivými druhy stenokaktusů vlastně je :-) :-) :-)

Mammillopsis senilis je krásná kytka sama o sobě, ovšem když vykvete, stojí to za to.

Mammillaria pennispinosa – tato miniaturka kvete již brzy z jara, jedná se o čtyřleté semenáčky, které bohatě kvetly již loni.

Mammillaria bombycina – tuhletu rostlinu vlastním již přes 20 let, nechtěla kvést, začala poprvé až v loňském roce, současně vykvetly i všechny čtyři další bombyciny – několikaleté semenáčky.

Před dvěma lety na Otevírání sezóny ve Dvoře Králové jsem pořídil tuto rostlinku, na jmenovce má uvedeno Gymnocactus sp. n. KH 377.

Z loňského sympozia Kaktusy v Pobeskydí jsem si přivezl tuto kytku, nebyla určena a bylo mi řečeno, že je to asi nějaký Ancistrocactus. Nyní jsem se dočkal květu zajímavé barvy.

Semenáčky Echinocereus dawisii začínají kvést již druhým rokem po výsevu, tenhle má tři roky.

Vloni poprvé nasadil koncem zimy poupata Glandulicactus uncinatus v. wrightii. Moc jsem se těšil, ale poupata zaschla. Letos se květy objevily o něco později a otevřely se v celé kráse, škoda, že na slunci trochu vyblednou.

Poupata nasadila již většina echinocereusů, pokud se podaří obrázky (což bývá především problém být ve sbírce za vhodných světelných podmínek, a to jsem většinou v zaměstnání), rád se o ně za měsíc se čtenáři opět podělím. 


Petr Šustek
E-mail: sustek@odry.cz  
 
 

(C)

zpět