Oploceným Mexikem (26)


Vracíme se do Ceballos a odbočujeme na opačnou stranu. Na západ. Míříme do míst, kde Kracík našel novou koryfantu. Po několika desítkách kilometrů se rovina mění v pahorkatinu. Mění se i kvalita silnice. Samá trhlina a výmol. Hledáme místo k noclehu. Bohužel nekonečný plot. Přejíždíme kopečky do vesnice za nimi, pak otáčíme, vzdalujeme se totiž od místa oné koryfanty. Drze otevíráme bránu nějakého ranče, vjíždíme mezi stromy a křoví a připravujeme se na noc. Kolem chodí krávy, něco na nás španělsky bučí, ale neodpovídáme. Nakonec se s námi smíří a uklidní se. 

Luboš chystá večeři. Kolegům se zacelily rány ve střevech a dostali chuť na jídlo. Vylepšujeme to levnou místní kořalkou a coronou familiar. Trochu nás zaskočili cvrčci, kteří zde měli nějaký důležitý slet a dlouho do noci nám brnkali na nervy. Měsíček dorůstá, i když je trochu v jiné poloze, než na našem nebíčku, prostě o devadesát stupňů jinak. Teplota se drží na třiceti stupních, spacák není třeba. Zprávy z domova hovoří o dešti a zimě. Tak to jim nezávidíme ani nepřejeme.

Příroda nahrazuje asanační ústavy

Je pondělí 24. září. Oblačná obloha a příjemná teplota. Vracíme se pár kilometrů na Ceballos. Podél silnice je několik mrtvých dobytčat. Většinou z nich zbývá jen kostra a kůže. I do té se pustí zástupci nižších živočišných řádů a zbudou jen ty kosti. U čerstvě mrtvé krávy, vpletené do ostnatých drátů ohrady je patrná hierarchie zdravotní policie. 

Supi havraní čekají na svou příležitost

Hejno supů havraních netrpělivě posedává na ohradě a čeká až se nasytí smečka potulných psů. Asanační technici v pilné práci. U nás je u toho zaměstnána spousta lidí a stojí to nemalý peníz. Tady si to řídí příroda sama. Zatím.

Prolézáme plot rozlehlého ranče. Pod nohama se objevují mumie kaktusů. “Divnej kraj,” prohodí Pavel, “mrtvolama se to jen hemží.” Nádherný Echinocactus horizonthalonius má červené silné trny přiléhající ke stonku. Osm centimetrů v průměru a mají zaschlé květy. Hodně mrtvých jedinců.

Přecházíme mírné vlny pod silnicí. Na nich sídlí pektinátní echinocereus a Coryphantha daeletiana. Objevuji mumii zajímavého kaktusu, což by mohla být ona nová koryfanta. Kolegové mě přeběhli na druhou stranu silnice, tak beru mumii sebou. V jejich blízkosti ji nainstaluji mezi šutry a volám je. Čumí a váhají. Nakonec Pavel nachází živou rostlinu. Je to Echinomastus durangensis. Kracíkovu koryfantu jsme nenašli. Balíme to. Směr západ.

Echinomastus durangensis

Projíždíme mírně kopcovitou zelenou krajinou. V jedné z vesnic delší dobu stojíme. Asi jim zemřel náčelník, či komisario, tolik lidí na pohřbu jsem snad ještě neviděl. Kdo nepřišel, byl bit. Vesnice pod silnicí, hřbitov nad ní. Chtěli jsme i počítat, ale vzpomněli jsme si pozdě. Záhy jsme na silnici číslo 45 a měníme směr na sever, do Hidalgo del Parral. Je to již ve státě Chihuahua. Samotné má nějakých sto dvacet tisíc obyvatel a leží v rozeklaném údolí mezi vysokými kopci. Navštívíme jen jeho jižní okraj. Doplnění zásob a výjezd na východ směr Jimenez.

Za Parralem probíhá výstavba dálnice. S prostorem si nedělají těžkou hlavu. Podsypový materiál mají všude kolem, stačí nastartovat bagr. Místo, kde máme zájem o nedaleké kopce nám komplikuje právě stavba dálnice. Pošlapu pravidla silničního provozu, nějaký kilometr v protisměru a přes staveniště na prašku. Tak asi za půl roku podmíněně.

Mammillaria egregia

Prolézáme plot. Dva kilometry cesty ke kopcům jsou posety zajímavou směsicí minerálů. Sbírám šutry, abych je opět zahodil. Pro mineraloga by to byla jistě zajímavá lokalita. Na úpatí kopců v řídkém porostu nacházím první rostlinu Mammillaria egregia, kvůli které jsme tady. Její peříčkovité otrnění dává rostlině něžný půvab. Vypadají jako pink-pongové míče a některé dosahují jejich velikosti. Rostou řídce mezi křovím a na úpatí kopců, ale je jich zde dost. Nad nimi má prostor Thelocactus bicolor var. pottsii. Je to spíš přechod mezi bikolorem a heterochromem. Zasahuje sem i Coryphantha daeletiana. Měla by zde být i Coryphantha scheerii, ale mám smůlu.

Thelocactus bicolor var. pottsii


pokračování příště…

 

 


Vladimír Basovník
e-mail: bavl@centrum.cz
 
 

(C)

zpět