40 let od vzniku Klubu Kaktusářů Frailea Kroměříž


Prostá a jednoduchá věta v nadpise. Co se však za ní skrývá, kolik osudů, kolik vítězství, kolik proher? Čtyřicet let je v podstatě celý produktivní život člověka. U organizace, která kloubí skupinu různých lidí se společnými zájmy o krásy přírody, barevnost květů a trnů, to představuje spoustu trpělivosti a nekonečné práce nad našimi rostlinami. A to všechno lze stěží shrnout do několika řádků, či skromného článku. Tedy něco málo z historie.

V Kroměříži a okolí se kaktusy pěstovaly daleko dříve. Takovým středem pozornosti zájemců o kaktusy byl v Kroměříži pan Max Kuchařík, který měl na tehdejší dobu rozsáhlou sbírku. Sem jsme chodili žasnout nad rostlinami a občas si nějakou odnesli domů. Druhým, spíše otcovským přítelem, byl pan Antonín Bajza. Od něj neodešel nikdy začínající adept kaktusaření s prázdnou. Při společných debatách nad kaktusy bývalo často vyslovováno přání ustanovit kroužek kaktusářů v Kroměříži. Tak se stalo, že 20. 5. 1965 v 10 hod. se konala v Závodním klubu Pal Magneton informativní schůzka, jejíž organizaci si vzal na starost př. Antonín Bajza.Podle historicky první prezenční listiny se sešlo 10 zájemců z Kroměříže, Chropyně a Morkovic, byl zvolen organizační výbor s předsedou př. Bajzou.

O pomoc v prvních krocích vznikající organizace jsme požádali kroužek kaktusářů Astrophytum v Brně. Po vzájemné dohodě jsme byli přijati jako venkovská pobočka Astrophyta. Již 28. 11. 1965 se uskutečnila první přednáška dr. Nechvátala z Brna. Zájem a ohlas byl velký a tak k 31. 12. 1965 měl náš kroužek již 24 členů z celého kroměřížského okresu. Od října 1966 (po sjezdu kaktusářů) pracujeme již jako samostatná organizace a 9. 12. 1966 byl oficiálně přijat název organizace “Frailea”.

Největším problémem mladičké a malé organizace (proto název “Frailea”) bylo, že jsme se neměli kde scházet. Někdy nám byly uvolněny suterénní prostory tehdejšího Okresního národního výboru, jindy jsme se scházeli na faře kostela p. Marie, někdy v salonku restaurace U Ferbinků, později v jedné kanceláři kulturního domu, jejíž pracovník se stal naším členem. Po příchodu nových členů zaměstnaných v podniku Pal Magneton a jejich přičiněním jsme se stali i členy Závodního klubu a mohli jsme se scházet se v prostorách klubu Starý pivovar. Měli jsme zde své zázemí ke schůzkám s možností promítání diapozitivů a pořádání přednášek externích lektorů v čistém a klidném prostředí. Za celou dobu činnosti se u nás vystřídala celá plejáda předních specialistů kaktusářů se svými přednáškami a besedami o kaktusech. Jen namátkou to byl dr. Schütz, ing. Odehnal, dr. Hrabě, př. Bouška, Hlinecký, Moučka (všichni z Brna), př. E. Zavadil, J. Chvastek, dr. Vlk a mnoho dalších.

Na prvním celostátním sjezdu delegátů v Brně dne 8. 2. 1969 zastupovali naši organizaci př. Stavinoha Jiří a František Marčonek. Na tomto sjezdu byl dán počin k vytvoření Svazu československých kaktusářů a byl zvolen první výbor v čele s dr. Schützem. V roce 1978 jsme byli, podobně jako jiné organizace, kluby a spolky, přiřazeni jako specializovaná organizace k Českému ovocnářskému a zahrádkářském svazu (ČOZS). Vzhledem k osobním kontaktům s vedením OV ČOZS v Kroměříži, nám nebyly kladeny žádné větší překážky v naší činnosti a dokonce jsme byli vyhodnoceni jako nejlepší specializovaná organizace v rámci OV ČOZS Kroměříž.

Po roce 1989 jsme dostali přidělenou klubovnu v prostorách zrušené Základní školy Palackého v Kroměříži. Po první euforii, že máme po letech svou vlastní klubovnu, přišlo poměrně brzy k vystřízlivění ve formě platby za pronájem a topení (i přes sliby jen symbolického nájmu). Nakonec jsme uzavřeli smlouvu s novým majitelem - v současné době působí náš klub v prostorách soukromé Střední podnikatelské a Vyšší odborné školy. Vedení školy nám vychází maximálně vstříc, pro naši činnost máme k dispozici moderně vybavenou posluchárnu s možností využívat audio a video techniku i PC včetně připojení na internet za ekonomicky výhodných podmínek. Na pravidelných členských schůzkách nejvíce využíváme dataprojektor, především k promítání fotografií, seznamování s webovými stránkami o kaktusech a hlavně k přehrávání video DVD s kaktusářskou tématikou.

Mezi naše stěžejní akce patří dnes již tradiční klubové výstavy kaktusů a ostatních sukulentů. Historicky první výstava v Kroměříži byla v suterénní místnosti bývalého ONV v roce 1966, od té doby pořádáme výstavy pravidelně každý rok. Prvé roky jsme vystavovali podle momentálních možností a ne vždy ve prospěch rostlin. Posléze se naše výstavy ustálily v prostorách Kulturního domu. Vzhledem k narůstajícím ekonomickým požadavkům, jsme byli nuceni hledat jiné vhodné místo. 

Výstava KKF Kroměříž v Hrubém skleníku v Květné zahradě, srpen 2004 

Díky pochopení, které jsme našli u vedení Zámku a Zámeckých zahrad (nyní Arcibiskupský zámek a Zahrady), jsme mohli naše výstavy instalovat v nádherném, historickém prostředí Rotundy v Květné zahradě v Kroměříži. Instalace na nových dřevěných nádobách, určených pro výsadbu do Palmového skleníku dodala expozicím neopakovatelné kouzlo skloubením přírodních materiálů, tvarové rozmanitosti a barevnosti květů s barokní výzdobou Rotundy. Vzhledem k rozsáhlé restauraci celého objektu Rotundy instalujeme již několik let výstavy kaktusů v prostorách Hrubého skleníku Květné zahrady. Na místo dřevěných nádob (byly již použity) jsme pro zachování tradice vyrobili kulaté stoly, které jsou rozmístěny v prostorách skleníku. Při poslední výstavě v roce 2004 byla návštěvnost asi 3000 obdivovatelů naší pichlavé krásy.

Při oslavě 25. výročí KK Frailea jsme v r. 1990 uspořádali první sympozium Kaktusy - Kroměříž ´90 a při oslavě 30. výročí v r. 1995 pak sympozium druhé (a zatím poslední). Největší pozornosti se na 2. sympoziu těšila přednáška pana Uebelmanna ze Švýcarska. Vyvrcholením pak byla noční prohlídka pozvaných hostů na výstavu kaktusů v nasvícené Rotundě a neformální besedy u mohutného táboráku s občerstvením. Součástí sympozií byly rovněž oslavy 20. a 25. výročí založení Notosekce, nyní se sídlem v Kroměříži.

Podobně jako jiné organizace i náš klub pořádá pravidelné zájezdy za kaktusy k předním pěstitelům v České i Slovenské republice. V tomto směru spolupracujeme s kaktusáři z Prostějova, kteří bývají na zájezdech našimi milými hosty.

K 1. 5. 2005 má náš Klub kaktusářů Frailea Kroměříž 32 členů a 2 členy čestné, scházíme se pravidelně jedenkrát měsíčně, vždy druhé pondělí v měsíci. Více informací o činnosti mohou čtenáři najít na našich webových stránkách na adrese www.cs-kaktusy.cz/kkf 

Sukulentní bonsaje př. Kníchala, KK Frailea Kroměříž 

6. až 14. srpna 2005 pořádá Klub kaktusářů Frailea Kroměříž tradiční výstavu kaktusů a sukulentů při příležitosti 40. výročí založení klubu 

Zajištěn prodej přebytků rostlin, literatury a poradenská služba. Výstava bude otevřena v „Hrubém skleníku” Květné zahrady, která byla zapsána do seznamu kulturních památek UNESCO. Otevřeno denně od 9 do 17 hod.


Jiří Stavinoha
předseda KK Frailea Kroměříž
Páleníčkova 2882
767 03 Kroměříž

ing. Zdeněk Podešva
jednatel KK Frailea Kroměříž
E-mail: podesva@post.cz 
 
 
 

(C)

zpět