Pražské sympozium 2005


Tradiční pražské jarní sympozium se konalo 26. března 2005 v krásném tzv. „velkém“ sále Obvodního úřadu v Praze 8 – Libeň, Zenklova 43/8. Avizovaný počátek byl v 8,00 hod., fakticky se začalo s přenáškami v 9,00 hod. Vstupné letos mírně podražilo, činilo 80 Kč.

Spolu se zakoupením vstupenky vyplnili pořadatelé vizitku s příjmením a klubem, kam návštěvník domovsky přísluší, ta pak se nosila připíchnutá na saku či svetru, takže se mohli návštěvníci takto identifikovat. Vedle pokladny byl bohatý výběr starších ročníků časopisu Kaktusy a menší výběr byl i ostatní literatury. Jako obvykle se zde prodávaly i kaktusy, byť nikoliv v druhově velkém rozsahu a dále sukulenty. Velký zájem projevili návštěvníci o nákup semen. Předsálí tedy fungovalo opět jako místo prodejní, ale i místo přátelských setkání a diskusí.

První přednášku měl Vlastimil Lukeš na téma využití GPS a navigačních systémů při studiu Mexika. Přednáška se těšila značnému zájmu a systém práce s materiály i samotný výklad, vedený mimochodem krásnou češtinou, vše bylo hodno obdivu.

Dalším přenášejícím byl Petr Pavelka na téma Madagaskar, jižní a centrální oblasti. Naštěstí tuto přednášku nepoznamenala zdravotní indispozice přednášejícího. Velmi zajímavý styl i obsah přednášky, vhodně volené střídání témat, vše přispělo k tomu, že i tato přednáška měla velmi vysokou kvalitu.

Po obědě přednášel Stanislav Stuchlík na téma jižní Brazílie. Opět krásný prožitek, jak z perfektně zvolené a výborně mixované tématiky v kombinaci s ohromně kultivovaným projevem přednášejícího. Trochu pesimisticky vyzněly záběry stejných míst v ne příliš dlouhém časové rozmezí, např. dvou let, kdy zmizela z lokalit většina vzrostlých kaktusů.

Další přednáška vycházela z materiálů Pavla Hanáčka a Miroslava Řičánka ohledně sukulentních rostlin Jemenu a Sokotry. Přednášel Pavel Hanáček a přenesl nás do krajin, kam se asi většina z nás nepodívá. Řekl bych, že šlo o nejkvalitnější fotky z celého dne a to ani ostatní nebyly špatné. To svědčí o skutečně profesionální úrovni jejich zpracování. Výhodou bylo, že v pravé dolní části byl i popis rostliny, popř. zvířete na fotografii zobrazených. Výklad, zaměřený nikoliv výhradně na sukulentní rostliny, ale proložený chvílemi i velmi zajímavými ukázkami života z této oblasti, byl zase výborný a přednáška byla myslím přijata všeobecně velmi kladně.

Jako poslední nastoupil v pozdním odpoledni Pavel Heřtus s přednáškou na téma Chile leden 2005. Celkem mě mrzelo, že tato přednáška vyšla až na konec, kdy přece jen menší část osazenstva musela z důvodů delší dopravy předčasně odjet. Přednes byl skutečně velice kvalitní a informace o Chile zajímavé nejen z hlediska kaktusů. Za sebe musím přednášejícímu poděkovat, přednáška to byla bezvadná.

Celkově lze říci, že organizátorům klaplo vše na jedničku. Organizace je zde tradičně výborná a i tentokrát fungovalo vše bezvadně, počínaje šatnou, přes skutečnost, že časy přednášek byly dodržovány. Dokonce i handicap tohoto zařízení, tj. neexistenci stravování v místě, eliminovali organizátoři tím, že vyjednali možnost stravování v blízké restauraci a návštěvníky informovali a nasměrovali.

Letošní sympozium se opět velmi vydařilo. Obava organizátorů, zda nebude účast, resp. neúčast ovlivněna Velikonocemi se myslím celkem nesplnila, odhadoval bych účast tak kolem 150 návštěvníků. A přesto, že se pro aspekty na straně Ernsta Spekse z Německa nepodařilo zajistit jeho přednášku, myslím, že to na kvalitě sympozia neubralo.
 


JUDr. Milan Holeyšovský
E-mail: Holy.mn@seznam.cz 
   
 
 

(C)

zpět