Březen 2005 ve sbírce u Pavlíčků


Tuhle rubričku píšu poněkud ve stresu, v návalu jiné, stejně důležité, ne-li důležitější práce, takže pro tentokrát vybírám jen tři kytičky. Ta první je celkem běžná a obyčejná - Mammillaria bombycina, přišla mi ale hodně milá, protože kvete už nyní, dá se říci v předjaří. Taky proto, že je mladinká, ale s trny o to delšími, a taky proto, že už má chuť na sex, a tak kvete ve velikosti ani ne 3 cm. 

Mammillaria bombycina
Mammillaria bombycina

Ale ještě na ní cizí pyl nepustím, zdá se mi to přece jen brzo a nechci ji vyčerpávat těhotenstvím - pardon - tvorbou plodů. Slyšíte dobře - plodů, nikoliv semeníků. Semeník v naší morfologii je totiž termín, který představuje orgán dole v květu, obsahující vajíčka. Semeník se teprve po oplodnění vajíček mění v plod, neboli „ovoce“ jak plody nazýval A. V. Frič.

Echinocereus russanthus, Texas
Echinocereus russanthus, Texas

Další rostlinkou je Echinocereus russanthus PP 723A, jehož semínka jsem si dovezl z blízkosti texaského městečka Terlingua. Pokud někdy budete putovat Texasem, určitě se budete chtít podívat i do národního parku Big Bend (velký ohyb - říční zákruta). Území parku leží v obrovském oblouku řeky Rio Grande (na mexické straně) nebo Grand River (na texaské straně). Pro porovnání si můžeme prohlédnout, jak vypadá rostlina v přírodě a v kultuře.

Echinocereus russanthus PP 723A
Echinocereus russanthus PP 723A

Tuhle kytičku zimuju na světle, mám jich asi deset, takže semen bude jistě dost. Z nich vykvetla jen jediná, ta na obrázku, ostatní mají poupata co vykvetou asi tak za 14 dnů. Semínek snad bude dost, takže se jistě rozšíří do dalších sbírek. Snesou poklesy okolo nuly, snad i hlouběji. A květ - no je to zvláštní barva. A pozor! Kvítky docela kouzelně voní.

Turbinicarpus subterraneus var. zaragosae
Turbinicarpus  subterraneus var. zaragosae

A poslední je Turbinicarpus nebo chcete-li Gymnocactus subterraneus var. zaragosae. A protože jsme o něm psali už dříve, nyní jen obrázek.

Tak zase za měsíc… 


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 
 

(C)

zpět