Kaktusářské jaro 2005 v Opavě (1)


Konečně je zima – snad – na definitivním odchodu a – nejen – ve sklenících se o slovo začíná hlásit jaro. Bez dlouhých úvodů se proto pojďme podívat, že si přicházejícího jara postupně všímají i kaktusy. Všechny dnes představené rostliny jsem fotil v Opavě, ve sbírce pana Leo Gaje.

Mammillaria leptacantha P 330
Mammillaria leptacantha P 330, Mitla – Tehuantepec, Oaxaca, Mexiko

Mammillaria leptacantha byla původně popsána jako varieta k M. rekoi. Stonek bývá kulovitý, výšky i šířky kolem 100 mm. Okrajových trnů vyrůstá z každé areoly až 30, středových 4 – 6. Jak okrajové, tak středové trny jsou relativně jemné, tento fakt dal rostlině druhové pojmenování (leptacantha = volně přeloženo „s tenkými jemnými trny“). Poblíž temene vyrůstají v – pro mnohé mamilárky – charakteristickém věnečku růžové květy (žlutě kvetoucí formu M. leptacantha? jsem představoval v minulém čísle I. N.). Mammillaria leptacantha byla objevena v Mexiku, mezi městy Mitla a Oaxaca a patří k těm rostlinám, jejichž objevení „má na svědomí“ vynikající znalec kaktusů A. B. Lau. Rostlina na snímku pochází ze sběru manželů Piltzových z lokality Mitla – Tehuantepec ve státě Oaxaca. 

Mammillaria lasiacantha SB 431
Mammillaria lasiacantha SB 432, Brewster Co., Texas, USA

Západně od Rio Pecos ve státě Texas (na nízkých vápencových pahorcích) se nachází typová lokalita zajímavé miniaturky Mammillaria lasiacantha. Trny zakrytý stonek (až 90 okrajových trnů v několika řadách) nedorůstá větší šířky než 50 mm. Květy vyrůstají ve věnečku nedaleko temene, okvětní lístky jsou krémové, s výrazně hnědým až hnědočerveným středním proužkem. Areál výskytu M. lasiacantha je poměrně rozsáhlý, zahrnuje jižní státy USA (Texas, Arizona, Nové Mexiko), dále pak severomexické státy Coahuila, Chihuahua, Durango a Zacatecas. Rozsáhlý areál výskytu má za následek, že se v katalozích objevuje relativně rozmanitá nabídka semen z různých nalezišť, pod rozličnými sběrovými čísly. Dnes si představíme rostliny ze dvou nalezišť. První snímek (nahoře) představuje rostlinku sbíranou panem S. Brackem na lokalitě Brewster County v Texasu (SB 431), druhý pak rostlinku z oblasti El Rodeo (středové háčkovité trny !). 

Mammillaria lasiacantha El Rodeo
Mammillaria lasiacantha, El Rodeo

Mammillaria brachytrichion patří k rostlinám kvetoucím již ve velmi útlém věku (rostlina na snímku má průměr asi 25 mm). Tato zajímavá mamilárka roste ve státě Durango (General Escobedo), v nadmořských výškách od 1 500 do 2 100 m n. m., kde ji mimo jiné sbírali počátkem 80. let minulého stolení W. Reppenhagen (Rep 1783) a A. B. Lau (L 1337), v nedávné době pak W. Krueger (WK 473). 

Mammillaria brachytrichion
Mammillaria brachytrichion

V mexickém státě Tamaulipas, severozápadně od města Ciudad Victoria, v Caňon de Novillero roste dosud nepopsaná rostlina, jež tvoří přechod mezi Mammillaria carmenae a Mammillaria laui. Na žlutě otrněných odnožujících stoncích se růžové květy vyjímají zvlášť hezky. 

Mammillaria spec. Caňon de Novillero, Tam.
Mammilaria spec., Caňon de Novillero, Tamaulipas, Mexiko

Poslední dnes představená rostlina má na jmenovce uvedeno Echinofossulocactus longispinus. Vzhledem ke skutečnosti, že tento rod je znám svojí velkou variabilitou, nebudu se pouštět do nějakých podrobných popisů. Ať už je pojmenování oprávněné či nikoliv, jedná se dle mého názoru o rostlinku velmi hezkou. 

Echinofossulocactus longispinus
Echinofossulocactus ( Stenocactus ) longispinus

To je z březnové prohlídky – budícího se skleníku – všechno. Přeji Vám úspěšné vkročení do jara a v květnu zase nashledanou. 


Martin Chalupski

 

 

(C)

zpět