Leden 2005 ve sbírce u Pavlíčků


Teď v zimě je dost obtíž hledat témata ve sbírce, i foťák sebou do skleníku neberu. Mohlo by se psát o kráse trnů - ale tohle téma si už zadal přítel Chalupský. No - sem tam se objevuje kvítek na gymnokaktusech - například ten nový - gonzalezii - co kvete celou zimu, tak jej teď dám pod zářivky, abych získal kvalitní suchý pyl a nadělal pár semínek. Samozřejmě kvetou turbiňáky ze skupiny pseudopectinata a valdeziana - ty všechny však už v našich novinách byly. A tak mne napadlo, že si z nedostatku jiných témat popovídáme trochu o výsevech.

Výsevy
Obr. 1: Výsevy 

Vyséval jsem před pár týdny do samotného Zeolitu, a byl jsem docela překvapený, jak se výsevu daří. Přesto, že granulace je dost hrubá - kolem asi 1 až 4 mm, i prachová semena červenokvětého Strombocactus esperanzae vyklíčila přímo ukázkově. O tom jsem psal už v listopadových novinách. Nyní jsem vyzkoušel další možnost - vysel jsem do čistého drceného vápence. A jak to dopadlo, to je zase vidět na obrázcích. Nejhůře klíčí Echinocactus horizonthalonius (na obr. 1 vlevo dole), ale to není žádné překvapení. Něco jistě doklíčí, ostatní zrnka seberu a zkusím za pár měsíců. Semenáčci jsou však zdraví, nenesou žádné známky toho, že by v čistém vápenci nějak strádali. Ovšem trochu živin potřebují - doba Fričovy éry drceného mramoru a pohrdání „hnojaři“ už určitě pominula.

Vyséval jsem - dnes už se dá říci “do klasiky” - do plastové dózy s průhledným víkem, kam se vejde akorát 12 květináčků 4x4 cm. To se mi pro menší množství semen výborně osvědčilo.

Výsevy
Obr. 2: Výsev Gymnocactus nieblae 

Velmi dobře vyklíčila semínka další novinky, Gymnocactus (Turbinicarpus) nieblae, která mi došla z Německa. Budu je brzy roubovat, abych měl na podzim kvetoucí rostlinky.

No a nakonec další zajímavost - od přátel z Německa došlo 7 semínek super novinky, Digitostigma caput-medusae. Ani se neptejte na cenu. Myslím, že od dob, kdy se Ario. kotschoubeyanus vyvažoval (prý) zlatem, nikdy nic z kaktusů dražší nebylo.

Semínka Digitostigma caput-medusae 
Obr. 3: Semínka Digitostigma caput-medusae 

Všechna naštěstí krásně vyklíčila. Vidíte, že semínka jsou hodně podobná semenům rodu Astrophytum, stejně tak i květ. Zdá se, že kombinace rodu Digitostigma do rodu Astrophytum má cosi do sebe, i když rostliny samy se od sebe liší jako nebe a dudy. Ale i v rodu Ariokarpus najdeme podobné rozdíly, porovnáme-li třeba A. agavoidesA. fissuratus...

Semenáček Digitostigma caput-medusae 
Obr. 4: Semenáček Digitostigma caput-medusae 

Semenáčky „kaputky“ rostou v porovnání se semenáčky astrofyt od začátku více protáhle, a jejich děložní lístky jsou výraznější, ale zdá se, že rostou stejně dobře a velikostí se od kaprikornů či myriostigem neliší. Pak se mezi lístky začne tvořit štěteček trníků, předzvěst těch dlouhých a tenkých bradavek.

Semenáčky Digitostigma caput-medusae 
Obr. 5: Semenáčeky Digitostigma caput-medusae 

A dnes už jim uprostřed mezi děložními lístky trčí první bradavka. Brzy některé semenáčky naroubuju, aspoň dva nechám na svých kořenech a společně budeme na těchto stránkách sledovat jejich vývoj.

Starší semenáčeky Digitostigma caput-medusae 
Obr. 6: Starší semenáčeky Digitostigma caput-medusae  

A co k digitostigmám říci více? Do Čech údajně přišlo okolo 20 semen, semenáče se už mají čile k světu. Rostliny jsou ve Španělsku a v Německu. Nedávno jsem na netu narazil na zprávu, že v Japonsku jsou už desítky kvetoucích importů a probíhá množství pokusů o křížení s dalšími druhy astrofyt. Myslím, že už za rok budeme překvapení, co vše se v říši astrofyt nechá vypěstovat.

Obr. 7: Semenáček Digitostigma caput-medusae roubovaný na pereskiopsis
Obr. 7: Semenáček Digitostigma caput-medusae roubovaný na pereskiopsis 

A ještě něco. Údajně se tyto rostliny nalezly na místě velmi ohroženém zemědělskou činností. Někde mezi 100 - 200 m nad mořem, v nížinách, na hranici Nuevo Leon a Tamaulipasu. Nálezci tvrdí, že právě proto z půdy vykopali a tím i zachránili komplet celou populaci (což je jasný nesmysl) - nějakých 140 rostlin, a přenesli je k záchraně do kultury. 

Obr. 8: Semenáček Digitostigma caput-medusae roubovaný na pereskiopsis - detail 
Obr. 8: Semenáček D. caput-medusae roubovaný na pereskiopsis - detail 

Za tu dobu, co je mají Mexičané v kultuře, by mohly a měly být k dispozici desetitisícovky semenáčů, legálně a na všech kontinentech. Jenže to nějak nefunguje. V našich kruzích panují pochyby - ti lidé v Mexiku potřebují peníze, je jich celá skupina, jeden se logicky obává, že ten druhý nebo čtvrtý vydělá více. Záchrana těchto rostlin se tak přenesla do Ameriky - o tom vím zcela pozitivně, a asi i do Japonska - o tom vím jen z druhé ruky. No a jak vidíte - na záchraně se podílíme i my, Evropané. 


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz  
 
 

(C)

zpět