Vykvetlo v lednu


Během několika slunných dnů v půli ledna takto vykvetly Titanopsis fulleri a T. calcarea. Udělaly mi radost, o kterou se chci podělit se čtenáři internetových novin. 

Titanopsis calcarea
Titanopsis calcarea

Z redakce jsem ale dostal prosbu, abych k obrázkům připsal něco k pěstování. Já ale žádný speciální recept na pěstování titanopsisů nemám. Zabývám se především kaktusy, dále pěstuji několik sukulentů, orchidejí a masožravek jako doplněk pro oživení sbírky. Titanopsisům tedy víceméně vůbec nerozumím a pěstuji je ve stejném substrátu jako kaktusy, což je v mém případě směs betonářského říčního písku (tzv. potěráku) a Klassmanu (rašelinový substrát). Přes sezónu příležitostně hnojím (Kristalonem plod a květ). 

Titanopsis fulleri
 Titanopsis fulleri

Titanopsisy jsou spolu s lithopsy a podobnými umístěny necelý 1 m pod polykarbonátem, napřed jsem měl obavu z popálení, ale kytky to přestály i bez stínění v dobré kondici. Skleník má výklopné čelo a za pěkného počasí stále otevřené dveře, takže je zde dostatečná ventilace. 

Titanopsis fulleri
Titanopsis fulleri

Titanopsisy vykvetly letos v lednu všechny tři, ten poslední jsem bohužel nestihl zdokumentovat :-( Fotografie byly pořízeny Olympusem C-765, samozřejmě v režimu makro a supermakro.

  

S pozdravem Petr Šustek
E-mail: sustek@odry.cz   

 
 

(C)

zpět