Výstava v Roudnici nad Labem 2004
V Roudnici nad Labem se výstava letos konala ve dnech 8. 6. až 11. 6., tedy od úterý do pátku v Domě dětí Trend ve Školní ulici. Místo na parkování je naprosto bezvadné přímo před DD Trend. Přitom plakát ohledně výstavy byl dobře umístěn před vchodem a tak zde bylo nalezení výstavy zcela v pohodě.

Výstavní místnost byla dost prostorná a výstava již na první pohled hezká. Roudničtí podle mého názoru realizovali docela chytře pojetí výstavy. Jednak měli výstavu rozdělenu na celky, jako Mexiko, jižní Amerika, jednak zde měli své expozice začínající kaktusáři, tj. různé druhy kaktusů a přitom ukázka umění „začínajících”. Dále pak byly vystaveny i sbírkové kusy dle rodů. Tradičně zde byly i přebytky k prodeji v docela pěkném druhovém složení a za velmi slušné ceny.

Ještě jeden dobrý nápad jsem zaregistroval. Původně jsem se domníval, že jde o nějaké kolo na šipky, ale pak, když se nahrnula na výstavu třída dětí a většina skončila posléze zde a kdo vytočil, dostal dárek v podobě kaktusu, tak jsem pochopil.

Pořadatelé byli příjemní, zase, jako na všech těchto regionálních výstavách zaznělo, že jsou rádi za tyto prostory, protože jinak z hlediska nájmů by dnes bylo těžko možno výstavy vůbec pořádat. Když jsem pochválil pěkné sbírkové rostliny, posteskl si pořadatel, že někteří jejich členové byli postiženi povodněmi, takže snad příští výstavy budou ještě lepší.

Z výstavy mě zaujaly pěkné sbírkové melokaktusy a pak, jak jsem se již zmiňoval, nápadité tématické uspořádání, pěkné světlé prostory a evidentně dobrá spolupráce se školami a vůbec zájem dětí a také péče o začínající kaktusáře demonstrovaná i prostorem, který na výstavě dostali.

Takže mi nezbývá, než roudnickým popřát hodně zdaru, aby se ztráty z povodní povedlo nahradit a těším se na příští výstavu. Výborné by bylo, kdyby se ji podařilo otevřít i přes víkend, jinak během týdne může být problém se uvolnit z práce.


JUDr. Milan Holeyšovský
Buštěhrad
ul. Hřebečská čp. 668
e-mail:
holy.mn@seznam.cz