Napsali nám…
Vážený pane Pavlíčku!

včera jsem si četl v zaslaném katalogu příspěvky „Napsali nám…” a rozhodl jsem se připojit i svůj názor. Vaše stránky a zejména nabídku semen sleduji již pátý rok a v mnohém jste mne (jistě pozitivně) ovlivnil, jsou to zejména vaše skvělé články „Co nového u Pavlíčků”, kde neustále obdivuji krásu vašich kytek a přidávám si na svůj seznam vyvolených mnohé z vámi představených... Poslední dobou se více a více zaměřuji na Mexiko, snad je to i tím, s jakou láskou prezentujete své ariáky, nikdy bych nevěřil, že jednou budu vysévat stovky semen podivných kytek, které vypadají spíše jako sukulenty než kaktusy. Obdobně je to s turbiňáky či volnou kulturou echinocereusů a „stejňáků”.

Vaše nabídka je velice pestrá, nebál bych se ji označit za nejširší v české kotlině i krajích moravských a slezských, avšak ne každou položku si mohu dovolit a tak často využívám nabídek konkurenčních firem, které jsou v mnoha taxonech levnější. Nicméně každý rok neodolám a něco u vás nakoupím, už jen proto, že mi tu dojde květináč nebo že mě navnadíte na levný peán a nebo že v mém oblíbeném květinářství nevedou perlit či zeolit. Zřejmě bych jej našel v jiném květinářství, ale rád zůstávám u svých osvědčených prodejců a jedním z nich je i vaše firma.

Semínka i jiné zboží dojde až na pár úsměvných nedorozumění v pořádku, problémy jsme vždy rychle a k mé spokojenosti vyřešili, odezva na maily je bezvadná, když si představím kolik jich denně dostáváte. Co se týká reklamací rostlin či semen, neměl jsem zatím tu čest, ale jednu zkušenost přeci jenom mám a to z konkurenční firmy, u které jsem si před rokem objednal asi 15 stovkových porci ariáků (ceny byly zhruba poloviční), všechny semínka klíčila jako obvykle až na dvě porce agavek a fisuratů, ze 400 semínek ani jedno, výsev jsem opakoval třikrát, zkoušel různé substráty, teploty a přesto nic, semínka byla od jednoho dodavatele, ty zbylé jiného původu, semínka jsem pochopitelně reklamoval avšak stížnost nebyla uznána. Podotýkám, že jsem vysel již zhruba 15.000 semínek nejrůznějších druhů včetně prachových strombokaktusů či problematických pedio- a sklerokaktusů, a nikdy se mi nestalo, že by z 200 semínek stejného druhu nevyklíčilo ani jedno. U této firmy - ač má stále velmi lákavé ceny - již z principu nenakupuji.

Tím jsem nakousl klíčivost semen, ono je to různé, to ví každý kaktusář, ale moje klíčivost se zhruba pohybuje kolem 50-60%, zřejmě byste rád slyšel, že vaše zásilka klíčí lépe než ostatní, avšak to nemohu potvrdit, rozhodně jsem se u vás nesetkal s tím, že by něco klíčilo špatně nebo dokonce vůbec (vztaženo na stovkovou porci), výborné výsledky mám se semínky ze svého klubu, klíčivost je zhruba 70%, ono je to jasné, vždyť jde často o několikáté potomstvo rostlin, které se dobře zadaptovaly na konkrétní podnebí.

Závěrem bych vám chtěl popřát hodně zdraví, pěstitelských úspěchů a sílu do dalších roků, vytrvejte ve své nabídce, pokračujte dál ve svých rubrikách internetových novin a nenechte se odradit občasnými negativními reakcemi svých zákazníků.

S pozdravem Marek Sýkora


Reakce prodejny: myslím, že se sdělení pana Sýkory nechá publikovat bez komentáře, prostě jako názor. Snad bych ale mohl reagovat alespoň na „drahotu” našich semen.

Víme o tom, že některé položky semen lze u některé konkurence pořídit levněji. Faktem však je také to, že v porcích od nás, i když je deklarováno třeba 10 zrn, v sáčku naleznete také dvojnásobek a více semen. Nabídka je kolektivní, dodavatelů je více než 20, a jsou to vesměs odborníci na okruh rostlin, jejichž semena jsou nabízena. Pravost dodaného druhu je tedy více než jistá. Sklad semen každoročně rušíme. Do dalšího roku distribuce tedy přicházejí jen čerstvá semena, nebo semena, o jejichž klíčivosti jsme se přesvědčili. To jsou určitě plusy, které nejde přehlédnout. -pp-




Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz