Senzační výpěstek
Crassupomea Jgr sen., spec. nov.
Senzační výpěstek českých šlechtitelů sukulentní zeleniny konečně na trhu! Ano, přátelé, naše internetové noviny I.N.CACT. se mohou chlubit další prioritou. Jako první v celosvětové síti Internetu publikujeme fotografii rostliny, která od 3. ledna 2005 začne dobývat světové trhy se sukulentními rostlinami. Tak jako legendárnímu šlechtiteli Mičurinovi se 21. prosince 1934 podařilo zkřížit dva bambusové klacky, po 70 letech přesně na den se pěstiteli Honzovi z Bezděkova u Roudnice nad Labem 21. prosince 2004 podařilo sebrat první stovky semen z úžasného hybridu, jehož jméno symbolicky vyjadřuje rodokmen. Rodiči této nesmírně krásně bizarní rostliny jsou totiž Crassula cv. Morgans Beauty a Ipomoea bolusiana.

Crassupomeja bezděkoviana Jgr sen.

Pěstování je neobyčejně snadné. Rostlina potřebuje přiměřeně vlhký, více či méně propustný a skoro ne příliš výživný substrát, obvyklou teplotu a sluníčka tak akorát. Ve vhodné bonsajové misce vynikne tehdy, pokud je pěstována ve stylu „brambora s čepicí”. Na kaudexu se časem vytvoří silná borka, která po odloupnutí, rozemletí na prášek a smíchání s vanilkovým cukrem účinkuje již v malých dávkách stejně silně, jako v současné době tolik populární afrodisiakální přípravek ArginMax.

Všechny výše uvedené vlastnosti této rostliny jsou předpokladem pro to, aby se Crassupomea stala hitem roku 2005 na květnových burzách v Rotterdamu a v Chrudimi. Zájemci o semena necht’ se ozvou s určitým časovým odstupem, abychom zbytečně nepřetížili servery mobilních operátorů a internetu.

Přeji Vám do roku 2005 hodně zdraví, přiměřenou dávku štěstí
a velkou náruč spokojenosti.
 

Srdečně Váš Honza Gratias
Roudnice nad Labem



Jan Gratias
E-mail: gratias@tiscali.cz