Zeolit a výsevy
Před zařazením semen do katalogu děláme řadu zkoušek klíčivosti. Této praxe jsme nyní využili zároveň i k testování jednotlivých výsevních substrátů. Mimo jiné jsme k výsevu použili i poměrně hrubé frakce Zeolitu (0,8 až 4 mm) - a moc nás překvapil výsledek. Během krátké doby - jen o málo víc než týden - vyklíčila skoro všechna políčka, proto se zdá , že Zeolit stimuluje nejen procento klíčivosti, ale i energii klíčení, tedy rychlost, s jakou semena klíčí.

Povšimněte si prosím zejména políčka vpravo nahoře. Tam hromadně vyklíčila snad nejproblematičtější semena - prachová zrnka červenokvětého Strombocactus disciformis ssp. esperanzae Rychle jsme tedy zjistili, že i tato semena jsou stoprocentně klíčivá, jak se ale budou droboučké semenáčky na hrubém substrátu vyvíjet dále, to se ještě uvidí. Myslím, že pro tato semena by bylo výhodnější prosíváním získat substrát s drobnějšími zrnky, aby drobní semenáčci lépe ukotvili své kořínky.

Za povšimnutí stojí i technologie výsevu, plastová vanička s průhledným víkem, do které se vejde přesně 12 květináčků 4x4 cm - to je vlastně podoba Fleischerovy metody výsevu do prostředí s uzavřeným mikroklimatem. Vše je možné najít v nabídce zboží naší zásilkové prodejny.


Pavel Pavlíček
E-mail: pavlicek@chrudim.cz