Ještě jednou Zamykání sezóny 2004
O Zamykání sezóny jsou v internetových novinách již dvě výstižné reportáže a to v zářijovém i říjnovém čísle. Proto jen pár slov.

Zamykání sezóny bylo velmi dobře avizováno jak na v časopise Kaktusy, tak obecně na internetu, zejména v internetových novinách I. N. Cact. Přesto, když jsme v Chrudimi zaparkovali kousek od Pavlíčků, se nás ptaly dvě rozdílné osádky, z toho jedni Slováci, kde se zde nachází Transporta. Naštěstí je orientace v Chrudimi docela snadná a tak není problém Transportu najít. A výhodou je ohromné parkoviště, které ovšem bylo v zásadě zaplněné.

Že byla na burze spousta lidí je patrno z fotografií. Asi hodinu po otevření, tj. kolem 11,00 hod. se sice nápor trochu uvolnil, takže bylo možno procházet již bez větší tlačenice, ale zase byla nabídka již trochu probraná. Další postřeh učinil nepochybně každý, kdo se burzy zúčastnil. Vedro a nedýchatelno. Teprve později kdosi otevřel okna na protilehlých stranách a hned to bylo znát, kolem poledne bylo už celkem příjemně. A protože venku bylo sice docela dobré počasí, ale již trochu chladněji, návštěvníci často měli bundy, které bylo možno odložit do šatny v čele místnosti, ale nejsem si jist, zda byla hlídaná, jistotu mám v tom, že téměř nikdo si tam oblečení neodložil.

Pořadatelé u vchodu zvládali nápor se vstřícností a obdivuhodně. Před koncem burzy však kdosi z pořadatelů začal dělat velký problém s vracením se na burzu, takže nešťastník, který evidentně nebyl zločinec a mám dojem, že i nějací další, prostě odmítli znovu zaplatit a tedy neprošli (třeba našel lístek později), ale byla to celkem nevkusná scénka, ani ne pro princip nevpustit nikoho bez lístku, to je určitě v pořádku, ale zbytečná nervozita a hlasitě projevovaná, alespoň mě nijak nenadchla. A také představa, že by někdo přijel na burzu a nekoupil si vstupenku, mi připadala přitažená za vlasy.

Výhodou je, že přímo v místnosti konání burzy je krámek s občerstvením, čehož návštěvníci hojně využívali. Dále v části burzovní místnosti byly k dispozici stoly, židle, prostě oddělené místo ke stravování a výdej obědů byl hned vedle, také přímo v místnosti burzy. Takže za 60 Kč si mohli návštěvníci koupit řízek a brambory (ale viděl jsem i jiné menu) a také toho bylo hojně využito.

Na burze zaznívala velmi slovenština, polština a zaslechl jsem i němčinu. Zvláště Poláků bylo na burze hodně.

U Pavlíčků bylo další centrum kaktusářského ruchu. Návštěvníků tady bylo dost, jak ve sklenících, tak v prodejně i při voňavých klobásách. Nakoupil jsem si v prodejně (mimochodem perfektně byla organizována obsluha) a vychutnával atmosféru. Měl jsem ještě další plány společenské a také nákupní ve sklenících. Vyšel jsem na ulici předat tašku manželce a v tom dorazili dva bdělí strážcové městského pořádku, tj. dva strážníci městské policie a začali zjišťovat, kdože to parkuje na pravé straně jednosměrky.

Je pravda, že v internetových novinách při avízu Zamykání sezóny na tento libý zvyk místních strážníků bylo upozorněno, ale pokud si někdo chce koupit pytel antuky, tak jej asi chce naložit přímo do kufru auta. Byli zpočátku bezradní, když nemohli zjistit, kdo jsou ti těžcí zločinci, kteří tak závažně svým parkováním v naprosto klidné čtvrti ruší zákonnost. Pak však začali otravovat pro ně obvyklým způsobem.

Já jsem sice parkoval úplně jinde, přesně dle rady z internetových novin, takže mě se to teoreticky netýkalo, ale znechutilo mě to natolik, že jsem odešel. Nevím, zda město Chrudim na tak významnou akci, jakou je Zamykání sezóny, nějak přispělo. Každopádně je to akce, která město proslavila a radnice by na ni měla být hrdá. Určitě však město přispělo svými strážníky k otrávení pár slušných lidí, kteří nechtěli nic jiného, než si v klidu a pohodě nakoupit a užít setkání.

Na poznámku jednoho z postižených, že by bylo logické, aby na ten jeden den bylo parkování povoleno, replikoval strážník odmítavě. Řekl bych, že se město za tento postup vůči lidem, kteří přijeli zpravidla zdaleka a vůbec většinou netušili, že může jít o nějaký problém, může jen stydět. Rozuměl bych pozitivnímu přístupu, přípravě těchto dní tak, aby měli návštěvníci města veškerý komfort. Konečně je to tak ve většině měst u nás již běžné.

Jen jsem si srovnal přístup kladenské radnice, o níž mi vyprávěl předseda kladenského kaktusářského klubu, když ve věci pořádání výstavy v letošním roce vyšla radnice všemožně vstříc. A jestli neuložili strážníci pokutu, jen někoho vykázali? Není to jedno, není účel otrávení a znechucení splněn i tak. V mém případě (a neodcházel jsem s neuctivou poznámkou sám) to tak určitě bylo.

Ale teď něco příjemnějšího. Sál kina byl zcela plný k předávání Zlatého Alberta i k přednáškám. Dobrý nápad měli pořadatelé. Se Zlatým Albertem Dr. Říhou vedli před zaplněným sálem dialog otázek a odpovědí. Bylo to velmi zajímavé a poutavé a Dr. Říha se při této příležitosti projevil jako skromný a milý vypravěč. Jeden problém však kino má, vzduch už zhruba po hodině dosti zhoustl.

Obecně byla akce Zamykání sezóny velmi vydařená, jak je určitě patrno z fotografií spokojených návštěvníků. Takže za rok se zase těším na pokračování. Snad jen u městské policie nebo na radnici by mohli do té doby trochu přehodnotit některé svoje postoje.


JUDr. Milan Holeyšovský
Buštěhrad
ul. Hřebečská čp. 668
e-mail:
holy.mn@seznam.cz