Září 2004 ve sbírce u Pavlíčků

Astrophytum niveum

Nechci Vás vážení a milí unavovat obrázky kvetoucích ariokarpusů, tak jako každý rok. Tentokrát si tedy prohlédneme jen dva obrázky kaktusů, které kvetou nejen v září, ale vlastně od jara, ve vlnách, po celou sezónu. A zvláště před deštěm a ochlazením. Astrophytum jako rod představuje překrásné rostliny. Je jich jen pár druhů, ale A. niveum mezi nimi vyniká.

Někdy si říkám, že o okruhu okolo A. capricorne bych měl napsat nějakou studii a o kytkách kolem Cuatro Cienegas zvlášť, ale času je tak málo. Byl jsem tam už tolikrát, a pořád je na co se dívat a co hledat. Vlastně stále existuje mystérium okolo A. crassispinoides s čistě žlutým květem. Už se našly rostliny se žlutými květy asi 15 km od Cuatra, ale ejhle - v populaci byly také rostliny s více či méně intenzivně do červena zabarvenými jícny květů.

Nyní si nejprve prohlédneme A. niveum, tak jak by mělo vypadat (obrázek nahoře), a zde - ze semen přímo od Cuatra, ze stříbrných niveí - se vyskytla kytička - s krásně žlutým květem, bez známky červeně uprostřed.

Astrophytum niveum s čistě žlutým květem, Cuatro Cienegas

Těším se, že vykvete ještě i jiná, a že je spráším a snad dostanu populaci se žlutými květy - ale to bude zase jen kultivar, selektivně vybíraný klon.

Tak se mějte hezky a za měsíc nashle


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz