Gymnocalycium monvillei
nebo multiflorum?
V červnových novinách bylo publikováno pár obrázků z mé sbírky, mezi nimi i toto krásné gymnokalycium.

Gymnocalycium monvillei ZJ 012

K němu se vztahoval stručný text:
Nyní také do Jižní Ameriky. Vykvetlo mi gymnokalycium, kterým ovšem vůbec nerozumím. To moje má cedulku G. spec. ZJ 012. Zkratka znamená, že původ by měl být u Zlatka Janeby, který i po lokalitách gymnokalycií cestoval. Třeba – až si tohle přečte – napíše pořádné jméno.

Zlatko se opravdu coby pilný čtenář ozval s touto odpovědí:

Ahoj Pavle,
na obrázku je moc pěkná kytička. Sbíraná západně od El Condor v Argentině, prov. Cordoba, poměrně vysoko (nadm. výšku ti z hlavy neřeknu), v zimě snese i dost zimu. Nejsem si jist, které jméno je teď správné, buď G. monvillei či G. multiflorum. Mám dojem že G. multiflorum je správně, protože podle posledních dat G. monvillei snad nemá růst v Argentině. Ale když se zeptáš nějakého gymnofila, určitě ti to upřesní!

Měj se fajn, Zlatko Janeba

Dal jsem na Zlatkovu radu a optal jsem se vyhlášeného gymnofila Jardy Procházky z Brna. A ten zareagoval následovně:

Nazdar Pavle,
Určit tyto rostliny není až tak složité, jedná se o Gymnocalycium monvillei. G. multiflorum jak již naznačil Zlatko, by se mělo vyskytovat, podle starých pramenů u Paraguay. Zatím je tam ale nikdo nenašel. Takže podle mě nemá cenu “zveličovat” nějaké pochybné a sporadické údaje ze staré literatury. Nechme tedy G. multiflorum zatím stranou.

Rostlina na obrázku je opravdu pěkná, i když to není úplně typické G. monvillei. Tyto rostliny mají poměrně veliký areál výskytu. Je jasné, že tím pádem je možné najít některé stanovištní formy a ta Zlatkova rostlina je podle mě jedna z nich.

Domnívám se, že nejhezčí rostlinou tohoto okruhu je G. monvillei v. steineri. Posílám foto.

S tou přednáškou na téma Cesty za gymnocalycii se musím omluvit. Jistě víš, že v tom samém termínu jsou u H. Nagla ty “turbiňákové dny”. Již jsem slíbil návštěvu na tomto setkání. Jestli Ti alespoň trochu vyhovím, slíbím Ti závazně přednášku při zamykání sezóny v Chrudimi na příští rok.

Srdečně zdraví
Jarda Procházka

Gymnocalycium monvillei var. steineri

A tady máte Jardův obrázek G. monvillei v. steineri. A vidíte, že když si lidi chtějí trochu po mejlu popovídat, je z toho docela hezký příspěveček.


Pavel Pavlíček
e-mail:
pavlicek@chrudim.cz