Už druhou cestu po sobě mne pronásledovalo
toto slovní spojení. O co hůř se mi s ním
bojuje na cestě, o to lépe se s ním mohu
vypořádat prostřednictvím tohoto textíku. Tak
pěkně popořádku. Co to ten
„Kaktusák”vlastně je a k čemu slouží?
Je to polévka a slouží k nasycení členů
výpravy. Předem podotýkám, že není
v zásadě špatná, ale… Tak například
slovo „Cactus” je naprostou fabulací, neboť
v celém hrnci nenajdete ani kousek kaktusu,
leda tak zbloudilý trn z očištěných plodů.
Základ této americké potravy tvoří, to se
podržte, gulášovka. No to je konec! Zbytek
polévky je jako vystřižený z pohádky „O
pejskovi a kočičce”, dáte tam totiž úplně
vše, na co jste při procházce městem
narazili. Jednou více česneku, jindy více
fazolí, jednou s bramborem, jindy zase bez, a
tak dále a tak dále…
Je to prostě takovej expediční mišmaš. A
teď to hlavní. Zastánci této „potravinové
pomoci”, které já osobně podezřívám
z členství v nějaké tajné sektě, tvrdí,
že „Kaktusák” má nesčetně variant a lze
jej tudíž jíst denně. No to je horor!!!
Mexiko, kulinářský ráj a já mám žrát
„Pejska a kočičku”? Jistě pochopíte, že
jsem využil každou příležitost
k nabourání tohoto nebezpečného zlozvyku a
objednával placky u stánků kdykoliv to šlo.
Zmírnění těchto hrůz trochu kompenzovala
osobní úprava Jirky Krechvského a kopáčské
umění Karla Šlajse. Nenechte se ale mýlit
romantikou oné fotografie, je to hrůza.
PS: Je zvláštní, že jsem jí snědl
vždycky nejvíc.
|