Výstava v Příbrami 2004
Výstava v Příbrami se letos konala od 7.6. do 14.6. Do Příbrami jezdím dost často, ovšem tentokrát jsem se rozhodl pro bravuru, tj. jet z Rokycan “zadem” přes Hrádek atd. Jelo se mi bezvadně, krásné počasí, docela slušné silnice, žádný provoz, krajina nádherná. Až mi po čase začala být ta pohoda podezřelá, tak jsem se podíval do automapy a zjistil jsem, že jsem kousek od Lnářů, tedy nedaleko od Písku. Tak jsem otočil a v opačném směru jsem se pak blížil a skutečně jsem dorazil do Příbrami. Březnickou ulici, kde se nachází Q klub, kde se konala výstava, jsem našel docela snadno, dokonce ji dvakrát projel, ale Q klub, jsem nějak nemohl najít. Nakonec jsem se asi na třetí pokus doptal, zastavil na malinké silničce před rodinnými domky s vědomím, že pneumatika může být při návratu proříznutá a bude se jen vlnit záclona rodinného domku, před nímž parkuji.

Do Q klubu se musí jít přes most a je to docela moderní a hezká budova. V patře jsem pak našel bez problémů dvě místnosti, kde výstava probíhala. Jedna místnost výstavní a druhá prodejní. Vstupné bylo lidové 15,- Kč. Ve velké výstavní místnost byly kaktusy jak ve středu, tak po obou stranách. Potěšil mě počet kvetoucích kaktusů. Některé kytky byly opravdu nádherné. Navíc, byť se zde nějací návštěvníci během mého pobytu vystřídali, zde bylo celkem dost volno, což možná plynulo i z toho, že prostor byl dost velký a mohl jsem prohlížet v klidu.

Ve druhé místnosti byly kaktusy prodejní, také jsem koupil. Celkem dobrý nápad měli pořadatelé v tom, že v prodejní části byly kaktusy řazeny podle ceny od nejlevnějších, až po dražší kusy, tedy vzestupně dle ceny. I zde se dalo vybírat celkem v pohodě, i když zde byl celkem provoz a zájemci přebírali, diskutovali a kupovali.

Z postřehů: Ve výstavní části vždy někde v diskrétní vzdálenosti stál pořadatel. Nenásilně, nevtíravě, ale prostě zde někdo pořád kontroloval. Ani se nedivím, jednak kvůli krásným kaktusům, ale i proto, že si zde jeden z pořadatelů odložil fotoaparát od pohledu tak drahý, že bych jej možná ani nepouštěl z ruky.

U Q klubu jsem nepostřehl parkoviště, snad by si místní věděli rady, ale nakonec se ukázalo moje parkování u domečků jako docela rozumné, pro cizince možná i jediné řešení.

S pořadateli jsem si docela pěkně popovídal, zvláště vyprávění z časopisu Kaktusy známého pana Klikara, bylo pro mě ohledně známek, ale i kaktusů, velmi zajímavé a poutavé. Se sálem byli pořadatelé sami spokojeni, jen zástěny u oken, které zde má majitel budovy, a které (dle mého názoru docela málo) zabraňují přístupu světla, jim trochu kalily radost.

Do výstavní místnosti jsem se vrátil po nákupu semenáčků, nedalo mi to, se znovu nepodívat na veskrze kvetoucí kaktusy.

Musím říci, že výstava v Příbrami se mi líbila a věřím, že za rok bude nejméně tak pěkná jako letos.

K autu jsem došel později, než jsem původně předpokládal, záclona v rodinném domku se vlnila, ale pneumatiky byly v pořádku, tak jsem urychleně z vděčnosti zmizel.


JUDr. Milan Holeyšovský
Buštěhrad
ul. Hřebečská čp. 668
e-mail:
holy.mn@seznam.cz