Výstava v Kladně 2004
Výstava v Kladně se letos konala 10.6. až 13.6. a to v prostorách kladenského zámku. Protože jsem ortodoxní Kladeňák, vím přesně, kam se s autem nasměrovat. Kladenský zámek je hned vedle náměstí v centru Kladna. Parkování je možné na náměstí, ovšem za poplatek, to je však zbytečné. Sice je možno parkovat též přímo před zámkem, ale tam je dost těsno, stačí ale dojít zhruba 50 metrů po silnici výše a tam je bezplatné parkoviště, které by pojalo možná všechny kaktusáře z ČR.

Jako skalní příznivec kladenských kaktusářů jsem navštěvoval jejich výstavy dlouhodobě. Pamatuji výstavy před lety ještě na okrsku O, ale v posledních letech se konaly pravidelně v centru města v Dělnickém domě. Tam v patře byla vždy dost bohatě kaktusy vyplněna velká, světlá místnost. Pro mě však měl tento prostor jeden pejorativní přídech. Bylo to v patře a v budově sídlí též prodejna potravin, jejíž sýry páchnou po chodbách… Takže se muselo k výstavě proběhnout tímto “voňavým” přivítáním. Protože znám prostory kladenského zámku ze všech možných výstav, zejména obrazů, ale též muzejních prostor, byl jsem zvědav, kam bude výstava umístěna.

Výstava se nacházela v patře, v prostorných chodbách. Někomu možná připadají tyto prostory nepatřičné, ale jen ten, kdo zde byl, na koho dýchla atmosféra starobylosti, svátečnosti a klidu, může vyřknout definitivní soud. Prostory jsou dost velké, nakonec tolik rozlehlé, že by bylo možno sem umístit určitě daleko více rostlin. K tomu se mi však dostalo od pořadatelů celkem logického vysvětlení. Výstavu zde pořádají poprvé a “zkusmo”, takže sem dodali na ukázku své kaktusy jen někteří z kladenských kaktusářů a někteří osvědčení, zatím letos nevystavovali. Ale jistě se to napraví v dalších letech podle toho, jak se výstava v těchto prostorách osvědčí.

Kromě celkem tradičních sbírkových rostlin (ovšem některé byly velmi zajímavé, jak co do druhů, tak co do kvality) zde byla i prodejní část a koupil jsem např. druh turbinicarpusu, který jsem nemohl dost dlouho sehnat. Musím říci, že v této zadní prodejní části se pořád něco dělo, zájem byl a to nejen o kaktusy, ale též o sukulenty.

Z postřehů: Podle mě měla výstava vysokou společenskou úroveň. Přítomen byl předseda kladenského spolku a jeho vystupování, přivítání návštěvníků, ale i jednání ostatních pořadatelů, bylo opravdu nejen velmi důstojné, ale zároveň přátelské a vstřícné. Snad nejvíce ze všech výstav, které jsem letos navštívil, zde probíhala komunikace pořadatelů s návštěvníky a to na vysoké úrovni jak odborné, tak přátelské a uvolněné. Proto odsud návštěvníci nepospíchali a každý se dozvěděl, co potřeboval a to nenásilně a v pohodě. Ještě jedna rarita – vstupné bylo dobrovolné.

Od pana Kindla, předsedy spolku, jsem se doslechl jaké úsilí pořadatelé vyvinuli k získání těchto prostor i o podpoře kladenské radnice. A co mě potěšilo – během mojí návštěvy přišla třída dětí a pan předseda počítal s návštěvou i z dalších škol, s nimiž je v kontaktu.

Myslím, že by mohla být letos založena tradice výstav kaktusů v kladenském zámku. Podle mě se tyto prostory osvědčily a není důvodu, aby je příští rok nezaplnily kaktusy i dalších členů kladenského spolku. A kdo se sem příští rok vypraví, vězte, že v zámku je možno shlédnout další expozice, muzea, obrazů, a děti oblíbeného “medvědária”. A obecně, Kladno je dnes už docela hezké, a ne “černé”, se spoustou obchodů a výlet sem mohu jen doporučit.


JUDr. Milan Holeyšovský
Buštěhrad
ul. Hřebečská čp. 668
e-mail:
holy.mn@seznam.cz